Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

LETO2020: Medzibodrožie je prírodný skvost južného Zemplína

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Na severe sa rozprestiera oblúk Karpát, v južnej časti sú to vodné plochy Zemplínskej šíravy, Vinianskeho jazera a svetoznáme vinice tokajskej oblasti.

Bratislava 17. júla (TASR) – Zemplín je najvýchodnejší slovenský región. Hraničí s Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom. Nachádzajú sa tam viaceré pozostatky obranných stredovekých opevnení a k hodnotným pamiatkam regiónu patria aj drevené gréckokatolícke a pravoslávne chrámy.

Na severe sa rozprestiera oblúk Karpát, v južnej časti sú to vodné plochy Zemplínskej šíravy, Vinianskeho jazera a svetoznáme vinice tokajskej oblasti. Názov celému regiónu dal Zemplínsky hrad, ktorý vybudovali na staroslovanskom hradisku na brehu rieky Bodrog severne od obce Somotor.

Trebišov: Je centrom južného Zemplína, rozprestiera sa v juhozápadnej časti Východoslovenskej nížiny. K turistickým dominantám mesta patria zrúcaniny hradu Parič z 13. storočia, ktorý je súčasťou chráneného mestského parku s francúzskou záhradou a priľahlým barokovo-klasicistickým andrássyovským kaštieľom.

Ten v roku 1786 údajne postavili práve z tehál zničeného hradu. Po roku 1978 vzniklo v kaštieli vlastivedné múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína. Zaujímavou stavbou je aj neogotické Mauzóleum Júliusa Andrássyho a Pavlínsky kláštor zo 16. storočia.

Tokajská vínna oblasť: Slávu viniciam a vínu z tohto regiónu zabezpečilo knieža František Rákoczi, ktoré ho zo svojich pivníc vozilo na kráľovský dvor Ľudovíta XIV. Známy je kráľov výrok Vinum Regum - Rex Vinorum, víno kráľov – kráľ vín.

Hlavnou odrodou tokajskej vinohradníckej oblasti je furmint. Uprostred viníc obce Malá Tŕňa sa už päť rokov týči 12 metrov vysoká turistická rozhľadňa v tvare vínneho suda. Návštevu tohto najmenšieho slovenského vinárskeho regiónu možno spojiť s plavbou po rieke Bodrog. Súčasťou plavby je aj ochutnávka tokajských vín. Z obce Viničky sa dá dostať do maďarského mestečka Tokaj.

CHKO Latorica: Je to druhé nížinné chránené územie na Slovensku. Rozprestiera sa v okresoch Trebišov a Michalovce. Lužné lesy a močiare v ramenách riek Bodrog, Latorica a Tisa ukrývajú nádherné zákutia a chránené vtáčie územie Medzibodrožie. Je to územie medzi Bodrogom a Tisou, vytvára akýsi ostrov, na ktorom žije 150 druhov vtákov. Na rieke Tise sa nachádzajú tiež piesočnaté pláže.

Somotor, Svätá Mária: Obec Somotor je doslova ostrovom, ktorý obkolesuje hlavný tok rieky Bodrog a jej dve ramená. Kataster obce Svätá Mária leží v tesnej blízkosti lužných lesov na brehu Latorice a Bodrogu, neďaleko tzv. prameňa Bodrogu. Je to najzachovanejší úsek Latorice na jej slovenskom úseku s meandrami bez úpravy brehov.

Zatín, Ladmovské vápence: Tým najcennejším územím v Medzibodroží je kataster obce Zatín, je v ňom vysoký počet chránených území. Súčasťou CHKO Latorica sú aj Ladmovské vápence. Je to krasové územie, ktorého súčasťou je národná prírodná rezervácia Kašvár.

Klin nad Bodrogom: V katastri obce pri ramene Starého Bodrogu sa nachádza najnižšie položené miesto na Slovensku v nadmorskej výške 94,3 metra nad morom. Obec leží neďaleko maďarskej štátnej hranice. K ďalším zaujímavostiam patria zrúcaniny ranogotického kostola z 13. storočia, ktoré sa takisto nachádzajú pri ramene rieky.

Leles: Na okraji obce sa nachádza renesančný kláštor premonštrátov. Založili ho v 12. storočí a svojmu účelu slúžil do roku 1950. Potom v ňom bola škola, prepošstvu ho vrátili v roku 1994. V interiéri sa nachádzajú vzácne gotické fresky zo 14. storočia, jeho súčasťou je kostol a kaplnka. Obec sa nachádza 12 kilometrov od Veľkých Kapušian. Len kúsok od obce je aj unikátna kultúrna pamiatka zo 14. storočia. Je ňou gotický kamenný Most sv. Gottharda, ktorý je 70 metrov dlhý a päť metrov široký. Pre dopravu je uzavretý, dostať sa dá k nemu iba peši.

Veľký Kamenec: Nad obcou sa vynímajú zrúcaniny hradu z 13. storočia.

Kráľovský Chlmec: Nad mestom na vyvýšenine, na východnom úpätí Chlmeckých pahorkov, sa nachádza zrúcanina hradu Csonkavár.

Tajba: Národná prírodná rezervácia na mŕtvom ramene rieky Bodrog. Nachádza sa v katastrálnom území obce Streda nad Bodrogom. Žije a rozmnožuje sa tam ohrozená korytnačka močiarna a početné vodné vtáctvo.

Zemplínske Hradište:
Žije tam najväčšia kolónia bociana bieleho na Slovensku. Pozostáva z 19 hniezd a domáci i turisti obci nepovedia inak ako Bocianopolis. Hniezda sú rozťahané po celej dedine, ktorá má aj Námestie bocianov. Obec sa nachádza päť kilometrov od Trebišova.