Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Primátorom Levoče sa stal M. Vilkovský, volilo sa aj v ďalších obciach

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Predchádzajúce dva výsledky volieb v Levoči totiž zrušil Ústavný súd SR. Okrem Levoče sa doplňujúce voľby uskutočnili aj v troch obciach na severovýchode Slovenska - Beloveža, Oľšinkov a Soľník.

Levoča 31. marca (TASR) – Levočania dnes už po tretí raz v tomto volebnom období volili primátora. Predchádzajúce dva výsledky volieb zrušil Ústavný súd SR, keď najprv priebeh volieb namietal neúspešný kandidát Milan Majerský a v druhom prípade mal výhrady vtedy dosluhujúci primátor Miroslav Vilkovský.

Víťazom tretích primátorských volieb v tomto volebnom období v Levoči sa stal Miroslav Vilkovský, ktorého podporuje koalícia Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, HZD, Most-Híd, Robíme to pre deti – SF a PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ. Najbližšie štyri roky by tak mal viesť levočskú samosprávu.

Predsedníčka Mestskej volebnej komisie (MVK) v Levoči Lýdia Gunárová pre TASR uviedla, že Vilkovský získal takmer 2350 hlasov a svojho najväčšieho protivníka Milana Majerského porazil viac ako 400 hlasov. „Majerský získal 1918 hlasov, za ním nasledoval tretí kandidát Boris Gerbery, ktorému prejavilo dôveru 590 občanov,“ dodala Gunárová. Voličská účasť bola viac ako 43%, právo voliť malo v desiatich okrskoch viac ako 11.000 obyvateľov. Podľa Gunárovej tieto voľby prebiehali pokojne, MVK nemala nahlásené žiadne narušenia priebehu volieb.

Volilo sa aj obciach



Okrem Levoče sa dnes doplňujúce voľby uskutočnili aj v troch obciach na severovýchode Slovenska. Starostu volili občania v obciach Beloveža, okres Bardejov, a Oľšinkov, okres Medzilaborce. Voľby boli aj v obci Soľník, okres Stropkov, kde volili jedného poslanca obecného zastupiteľstva.

Obec Beloveža

Novým starostom v obci Beloveža, okres Bardejov, sa dnes stal nezávislý kandidát Miroslav Roháľ. TASR o tom informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Bardejove Galina Ščerbáková.

Roháľovi odovzdalo svoj hlas takmer 240 voličov, pričom celkom bolo odovzdaných 404 platných hlasovacích lístkov. Voličská účasť sa blížila k 59 percentám. "Celkovo sme mali zapísaných 678 voličov, všetko prebehlo bez problémov, nemali sme hlásené žiadne narušenia," ubezpečila Ščerbáková.

Na druhom mieste v dnešnom hlasovaní skončila Eva Pobořilová s podporou Smer-SD a ĽS-HZDS, ktorej dalo hlas celkom 80 voličov. Najmenej hlasov získal štvrtý kandidát Ján Storinský z SDĽ, ktorému prejavilo dôveru 16 občanov.

Obec Oľšinkov

Novým starostom v obci Oľšinkov, okres Medzilaborce, je 62-ročný Ján Kundrát zo strany Smer–SD. Svoj hlas mu v dnešných doplňujúcich komunálnych voľbách odovzdalo celkom 18 voličov. "Voličskú účasť sme mali 62 percent, celkovo sme mali registrovaných 29 voličov," uviedla pre TASR zapisovateľka Miestnej volebnej komisie Nadežda Bobšovičová.

Priebeh volieb bol podľa nej veľmi pokojný a bezproblémový. Dôvodom vyhlásenia doplňujúcich komunálnych volieb v obci Oľšinkov bolo odstúpenie bývalého starostu z funkcie.


O mandát poslanca päťčlenného obecného zastupiteľstva v obci Soľník sa uchádzal iba jeden kandidát, ktorým je Michal Komišák z SNS.



V troch obciach BBSK si zvolili nových starostov



V troch obciach Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) si dnes občania v nových komunálnych voľbách zvolili starostu. V Kotmanovej v okrese Lučenec vyhrala nezávislá Mária Oravcová, v Šoltýske v okrese Poltár bude novým starostom Martin Habovčík (SMER-SD) a v Ratkovej v revúckom okrese nezávislý kandidát Roman Cicho.

Mária Oravcová, ktorá bude novou starostkou v obci Kotmanová získala 117 hlasov. Jej jedinú protikandidátku Andreu Mišíkovú volilo 86 občanov. Aj ona sa podobne ako novozvolená starostka uchádzala o tento post ako nezávislá kandidátka. V Kotmanovej mohlo pri tom voliť 265 občanov s hlasovacím právom.

V Šoltýske kandidovali dvaja stranícki kandidáti. Víťazný Martin Habovčík získal 74 hlasov a jeho protikandidát Milan Vrábeľ (ĽS-HZDS) 13. V obci pri tom malo právo voliť 120 obyvateľov. Dedinčania súčasne zvolili aj celé päťčlenné obecné zastupiteľstvo.

V Ratkovej v okrese Revúca si 409 oprávnených voličov vyberalo z troch kandidátov. Nového starostu Romana Chicha volilo 152 občanov, kandidátke Smeru-SD Ľudmile Bukovicsovej dalo hlas 95 ľudí a kandidáta SNS Milana Hirku podporilo 28 voličov.

Vo všetkých obciach bolo dôvodom nových volieb to, že predchádzajúci starostovia, zvolení v riadnych komunálnych voľbách koncom roka 2010, sami zo svojej funkcie odstúpili.

Nový starosta v obci Svätý Kríž



Za nového starostu liptovskej obce Svätý Kríž si dnes občania zvolili nezávislého kandidáta Vladimíra Feketíka. TASR o tom informoval zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Liptovskom Mikuláši Michal Králik.

Vo Svätom Kríži sa konali voľby, pretože doterajší starosta Dušan Matejka musel po štvrťstoročí vrátiť mandát po právoplatnom odsúdení za úmyselný trestný čin. Dopustil sa ho tým, že napriek dočasnému zákazu ho policajti pristihli dvakrát viesť motorové vozidlo.

K volebným urnám prišlo 435 zo 669 voličov, pričom o post starostu sa uchádzalo 5 kandidátov. „Nový starosta získal 146 hlasov, na druhom mieste skončil syn doterajšieho starostu Dušan Matejka ml. so ziskom 140 hlasov,“ uviedol Králik.

Poslanca obecného zastupiteľstva si dnes zvolili obyvatelia Vavrišova v okrese Liptovský Mikuláš. Vo Vlachoch sa voľby nekonali, lebo na post poslanca nikto nekandidoval, dodal Králik.

Nový starosta v obci Hradište pod Vrátnom



Novým starostom obce Hradište pod Vrátnom v senickom okrese sa stal Lukáš Piroha kandidujúci za SDKÚ-DS. V doplňovacích voľbách o tom dnes rozhodli obyvatelia obce potom, ako predchádzajúci starosta Ivan Hatiar dobrovoľne z funkcie odstúpil.

Podľa slov predsedníčky miestnej volebnej komisie Márii Masárovej, mali voľby pokojný priebeh bez akýchkoľvek incidentov. Ako uviedla, z celkového počtu 550 zapísaných voličov, sa ich na dnešných voľbách zúčastnilo 362. Z odovzdaných hlasov bolo platných 355 hlasovacích lístkov. „Lukáš Piroha získal 171 hlasov, Juraj Sadloň 106 a Martin Masár 78 hlasov,“ uviedla pre TASR Masárová.

Doplňujúce voľby do obecného zastupiteľstva sa mali dnes konať aj v obci Krajná Porúbka v okrese Svidník a voľby starostu v obci Harakovce, okres Levoča. O tieto posty však v zmienených obciach nemal nikto záujem. Volebné miestnosti boli dnes otvorené od 07.00 do 20.00 h.


LEVOČA: Na priebeh volieb dozerala polícia, členovia MsVK i aktivisti


Tu bude player