Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lexmann vyzdvihla zelenú transformáciu, digitalizáciu i povedomie o EÚ

Na archívnej snímke europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: TASR - Jakub Kotian

Štruktúrovaná verejná diskusia počas konferencie podľa Lexmann dáva občanom náležitý priestor vyjadriť sa.

Brusel/Bratislava 11. marca (TASR) - Poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann (KDH/EPP) z doterajšieho priebehu Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) vyzdvihla zelenú transformáciu, digitalizáciu i zvyšovanie povedomia o EÚ. Vo vyjadrení pre TASR však tiež uviedla, že nesúhlasí s odporúčaním občianskych panelov navrhujúcich jeden celoeurópsky okrsok v otázke volieb do EP.

Podľa jej slov ju z doterajšieho priebehu zaujali predovšetkým dve požiadavky z oblastí, ktorým sa sama venuje. "Prvou je dôraz na to, že zelená transformácia musí ísť ruka v ruke so sociálnou ochranou pracovníkov – tu by som doplnila aj malých a stredných podnikateľov. Druhá (požiadavka) sa týka oblasti digitalizácie a volá po ochrane pracovníkov pred nelegálnym monitorovaním počas práce alebo diskrimináciou v dôsledku algoritmov," dodala. Aktuálnym problémom v EÚ je podľa nej tiež dvojaká kvalita potravín, ktorej je potrebné predchádzať.

Europoslankyňa nesúhlasí s odporúčaním v otázke volieb do Európskeho parlamentu, ktoré podporuje tzv. celoeurópsky okrsok, keďže podľa nej umlčí hlas zástupcov malých členských štátov. "Pre detailné oboznámenie sa s týmito závermi a ich vyhodnotenie som sa však rozhodla iniciovať stretnutie so slovenskými účastníkmi panelov," povedala.

Štruktúrovaná verejná diskusia počas konferencie podľa Lexmann dáva občanom náležitý priestor vyjadriť sa. "Dôležité však je dať im aj vedomie a pocit, že sú vypočutí," dodala. Pripomenula, že konferenciu organizačne i tematicky ovplyvnila aj pandémia ochorenia COVID-19.

Za doposiaľ najväčší prínos europoslankyňa považuje zvýšenie povedomia o fungovaní EÚ a vtiahnutie občanov do tvorby európskych záležitostí, ktoré majú vplyv na ich každodenné životy. "Na druhej strane však musím dodať, že z mojich pravidelných stretnutí s občanmi jasne vyplýva, že sú mnohokrát frustrovaní z neriešenia problémov na národnej úrovni a teda dúfajú v ich riešenie od EÚ," povedala. Záverom tejto konferencie by preto podľa nej okrem poslancov EP mali venovať pozornosť i domáci politickí lídri na úrovni členských štátov.

Konferenciu o budúcnosti Európy organizujú Európsky parlament, Európska komisia a Rada EÚ. Celkovo 800 zástupcov občanov bolo rozdelených do štyroch občianskych panelov, v rámci ktorých sa stretli trikrát. Ich odporúčania budú zahrnuté v záverečnej správe, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.