Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

UPJŠ hostí medzinárodný kongres študentov zubného lekárstva

Ilustračné foto. Foto: Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach

Európska asociácia študentov zubného lekárstva vznikla v roku 1988 a v súčasnosti reprezentuje vyše 70 000 študentov zubného lekárstva v 33 krajinách Európy.

Košice 23. augusta (TASR) – V priestoroch Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach sa od pondelka do piatka koná medzinárodné stretnutie a kongres študentov združených v Európskej asociácii študentov zubného lekárstva (European Dental Students' Association - EDSA).

Počas historicky druhého kongresu medzinárodnej organizácie konaného na Slovensku a v Košiciach slávnostne uvedú do funkcie prezidentky asociácie pre akademický rok 2021/2022 čerstvú absolventku LF UPJŠ Ivanu Ligusovú. Potvrdila to pre TASR PR manažárka LF UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Pravidelne dvakrát ročne organizované medzinárodné stretnutie EDSA sa v Košiciach koná prezenčne po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Zúčastňuje sa na ňom približne 100 študentov zubného lekárstva z vyše 30 európskych krajín. Slovenských študentov zubného lekárstva všetkých štyroch lekárskych fakúlt na Slovensku na ňom ako členská organizácia EDSA zastupuje Slovenský spolok študentov zubného lekárstva so sídlom v Košiciach. Ako Ligusová vysvetlila, súčasťou stretnutí sú prednášky, praktické kurzy, diskusie a školenia zamerané na rozvoj schopností a kompetencií študentov v klinických aj neklinických oblastiach.

„Žiaden míting však nebude pre mňa taký pamätný ako tento, ktorý sa koná na mojej alma mater v Košiciach a budem na ňom menovaná za prezidentku EDSA na rok 2021/2022," doplnila Ligusová.

Organizovanie prezenčného medzinárodného stretnutia v dobe poznačenej pandémiou nového koronavírusu bolo pre študentov a čerstvých absolventov zubného lekárstva výzvou. Podľa slov kolegu Ligusovej Marcela Paľovčíka museli zvažovať vhodný termín, počet účastníkov či podmienky cestovania. Podotkol, že aj keď sú online podujatia osožné, nedokážu vynahradiť živé diskusie, praktické kurzy a „prínos reálnych stretnutí ľudí z rôznych krajín", a je preto rád, že sa 68. stretnutie EDSA podarilo, aj vďaka podpore LF UPJŠ, zorganizovať.

„Jeho zorganizovanie svedčí o šikovnosti našich medikov a čerstvých absolventov, ktorým veľmi fandíme, a teší nás, že získavajú aj takéto skúsenosti, ktoré budú ako lekári vo svojom živote takisto potrebovať," skonštatoval dekan LF UPJŠ Daniel Pella.

EDSA vznikla v roku 1988 a v súčasnosti reprezentuje vyše 70 000 študentov zubného lekárstva v 33 krajinách Európy. Podporuje národné študentské asociácie v spolupráci na výmenných programoch, vzdelávacích, preventívnych a výskumných projektoch a vytvára platformu na ich sieťovanie, komunikuje tiež s orgánmi Európskej únie a záujmovými organizáciami združujúcimi odborníkov v zubnom lekárstve na odbornej úrovni.