Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

LGBTI organizácie: AZR patrí vďaka,ľudí aktivizovali aj v náš prospech

Z referendového štúdia za účasti predstaviteľov LGBTI organizácií. Na snímke vľavo výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko a vpravo Romana Schlesinger z Queer leaders fóra. Bratislava, 7. februára 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Aby bol plebiscit platný, musela by prísť hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.

Bratislava 8. februára (TASR) – Zástupcovia LGBTI organizácií označili výsledok referenda za povzbudzujúci a prijali ho s úľavou. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vyjadrili vďaku aj organizátorovi plebiscitu Aliancii za rodinu (AZR), pretože sa jej podarilo aktivizovať ľudí vo verejnej diskusii aj v prospech homosexuálov. Verejnosť ich hromadne podporovala napríklad aj cez blogy.

"Slováci ukázali, že homosexuálne páry ich neohrozujú a rešpektujú intímny a osobitý charakter rodiny a partnerských vzťahov," zhodne konštatovali Iniciatíva Inakosť, Queer Leaders Forum či NoMantinels.

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť povedal, že Slovensko už dozrelo na diskusiu o právnej úprave vzťahov ľudí rovnakého pohlavia. "Je teraz hlavne na politikoch, aby to riešenie čo najskôr našli. Pokúsime sa im byť nápomocní a nájsť riešenie," poukázal. Jedinou možnosťou po novele ústavy z minulého roku je podľa neho uznať registrované partnerstvá.

Jana Jablonická Zezulová z Inakosti doplnila, že by chceli iniciovať stretnutie na Výbore pre práva LGBTI osôb pri Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Pevne verí, že sa tam bude diskutovať o pripravovaných návrhoch na registrované partnerstvá. „Radi by sme tiež pomohli homosexuálnym rodinám, kde jeden príslušník nemá právny vzťah k dieťaťu,“ vysvetlila.

Andrej Kuruc z NoMantinels priblížil, že LGBTI organizácie do budúcnosti pripravujú výskum, ktorým chcú naštartovať diskusiu o živote homosexuálnych párov. Výskum bude podľa neho kvalitatívny, rozhovormi s týmito pármi chcú zistiť všetky problémy v ich živote z právneho hľadiska.

Koľko ľudí na Slovensku by chcelo uzatvoriť registrované partnerstvá, LGBTI organizácie nevedia odhadnúť. Podľa nich nie je cieľom potvrdiť, že je o to 100-percentný záujem, ale ponúknuť možnosť voľby.

K hlasovacím urnám prišlo len 21,41 percenta oprávnených voličov, všeľudové hlasovanie je tak neplatné, informovala dnes Ústredná komisia pre referendum (UKR).

Aby bol plebiscit platný, musela by prísť hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. V sobotu (7. 2.) sa na ňom zúčastnilo 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho bolo 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí.