Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Piati liberálni poslanci vystúpili z hnutia NOVA

ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom odchodu je nenaplnenie cieľa spájať viaceré stredopravé sily a hodnoty v rámci hnutia a strata možnosti presadzovať liberálne hodnoty prostredníctvom vlastnej programovej frakcie.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Liberálni poslanci Národnej rady (NR) SR Juraj Droba, Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov ukončili svoje členstvo v hnutí NOVA. TASR o tom informovala poslanecká asistentka Miškova Martina Fondrková.

Dôvodom odchodu je nenaplnenie cieľa spájať viaceré stredopravé sily a hodnoty v rámci hnutia a strata možnosti presadzovať liberálne hodnoty prostredníctvom vlastnej programovej frakcie. Tá bola na návrh predsedu Daniela Lipšica a následným rozhodnutím Republikovej rady v Detve zrušená.

"Naši voliči nám poskytli mandát na presadzovanie hodnôt liberálnej demokracie. Vnímame to ako veľmi silný a dôležitý záväzok. Všetky naše ďalšie politické kroky budú na prospech ľudí, ktorí nám vo voľbách dali svoju dôveru," uviedli vo svojom vyhlásení.

Podľa tlačového oddelenia NOVY je pokojný odchod piatich poslancov NR SR racionálnym zavŕšením vnútrostraníckych diskusií o ďalšej vízii hnutia pre Slovensko. "Napriek úspešnému výsledku aj voľby do Európskeho parlamentu ukázali, že spájanie ideologicky rozdielnych prúdov voliči neprijali," konštatovalo tlačové oddelenie s tým, že hnutie ponúka aj naďalej priestor pre ľudí s rôznymi svetonázormi.

Uvedení poslanci s desiatkami členov SaS opustili stranu Richarda Sulíka v roku 2013. Následne sa spojili s hnutím NOVA Daniela Lipšica. Ani tu sa však nevyhli nezhodám, a po tom, ako boli v NOVA zbavení riadiacich funkcií a boli zrušené aj ideologické frakcie, hrozili odchodom. Napokon sa rozhodli zotrvať s tým, že musia dostať svoj priestor na liberálnu politiku.

Drobu v lete nevzali späť do SaS

Poslanec Národnej rady SR Juraj Droba (nezaradený), ktorý patrí k skupine odídencov z SaS do NOVA, mal v lete ambíciu vrátiť sa späť do materskej strany k Sulíkovým liberálom. To sa však napokon nestalo. Rozhodnutie uviedol 12. augusta šéf liberálov Richard Sulík s tým, že k takémuto záveru dospela Republiková rada strany. Samotný Sulík bol za Drobov návrat.

"Počas leta prebiehali neformálne rozhovory, bola k tomu solídna diskusia. Väčšina bola proti, ja sa ale nebudem hádať. Každého som si vypočul, každý povedal svoj názor a videl som, že nie je vôľa," priznal Sulík v auguste. Dôvody, pre ktoré Drobu neprijali, sú podľa jeho slov interného charakteru. Bližšie ich však vysvetliť nechcel, odmietol ale, že by išlo o "ješitnosť".