Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Liberálna dohoda sa stáva súčasťou Novej väčšiny

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Prijatie LIDO do štruktúr NOVA by malo byť oficiálne spečatené na celoslovenskom zjazde NOVA 15. júna v Košiciach.

Bratislava 26. mája (TASR) - Predstavitelia Liberálnej dohody dnes oficiálne ohlásili svoje spojenie so stranou Nová väčšina (NOVA) Daniela Lipšica. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave spojenie zdôvodnili úsilím vytvoriť relevantnú a dôveryhodnú alternatívu k súčasnej vláde Smeru. Strana by sa mala volať Nová väčšina - Dohoda.

"Toto spojenie dáva Slovensku nádej vrátiť mu šancu vytvoriť slušnú krajinu," uviedol líder NOVA Daniel Lipšic. Spojenie NOVA a LIDO je podľa neho prvým dôležitým krokom spájania stredopravých síl. Ďalšie rokovania prebiehajú. "Obrazne povedané, dnes sa spojil Dunaj s Moravou, no do Dunaja sa ešte vlieva aj Hron a Váh," povedal Lipšic. Kto by mal byť Hronom a Váhom, však nekonkretizoval, hovoril o možnosti spájať slušných politikov.

Jozef Kollár z Liberálnej dohody uviedol, že sa nebráni pocitu, že toto je sobáš z rozumu. "Áno je, ale je to rozum, ktorý dokazuje, je čas na spájanie a že sme pripravení rešpektovať rôznorodosť, inakosť a jedinečnosť, povedal Kollár. Vyjadril presvedčenie, že spojenie napĺňa očakávanie stredopravých voličov, že lídri dokážu krajinu vyviezť z krízy a dokážu ponúkať riešenia postavené na slobode, ale aj zodpovednosti jednotlivca.

Lipšic ďalej povedal, že v rámci NOVA pribudne ku konzervatívnej a občianskodemokratickej názorovej frakcii aj frakcia liberálna. "Zástupcovia všetkých frakcií budú rovnovážne zastúpení vo vedení strany i na kandidátkach vo voľbách do NRSR a do Európskeho parlamentu," uviedol Lipšic. Tým podľa neho chce strana v novej podobe dokázať, že mieni zastupovať celú škálu názorov našich voličov a schopnosť dohodnúť sa na riešeniach, ktoré umožnia zlepšiť život ľudí na Slovensku.

Jedným z pilierov novej strany by podľa Lipšica mala byť aj ekonomická kompetencia a schopnosť riadiť štát. "Vďaka nášmu spojeniu máme najsilnejší ekonomický tím," povedal Lipšic a obrazne vedľa seba postavil Kažimíra s Kollárom a Malatinského s Miškovom. "Kvalita je jednoznačne na našej strane," uviedol Lipšic.

Oficiálne prijatie LIDO do štruktúr NOVA by malo byť oficiálne spečatené na celoslovenskom zjazde NOVA, ktorý bude 15. júna v Košiciach.

Odídení poslanci zo strany SaS - zľava - Juraj Miškov, Jozef Kollár a Daniel Krajcer.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na otázku, či sa bude nový politický subjekt snažiť o vytvorenie poslaneckého klubu v parlamente, keďže im k tomu chýba jeden poslanec, Kollár oznámil, že prebiehajú rokovania s nezaradenými poslancami. "No až potom, ak sa dohodneme, to budeme oznamovať," dodal.

Oba subjekty potvrdili spoločný postup vo voľbách do VÚC a to, že chcú postaviť dvoch kandidátov na predsedov samosprávnych krajov. Či to bude aj kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a či ním bude Daniel Krajcer, nespresnili. "V rámci BSK ešte nie je známy oficiálny kandidát pravice," uviedol Krajcer.

M. HORSKÝ: Spojenie strany NOVA a LIDO nemožno vnímať inak ako pozitívne

Spojenie strany NOVA Daniela Lipšica a Liberálnej dohody (LIDO), ktorú založili odídenci zo SaS, nemožno vnímať inak ako pozitívne. Pre TASR to dnes uviedol politológ Michal Horský. Na druhej strane, podľa jeho slov ide o priznanie Lipšica, že pokus strany NOVA o preniknutie do straníckej scény je neúspešný a priznanie, že LIDO je ako samostatný subjekt bez šancí.

"Pravdou však ostáva, že zavedené politické strany, teda tak strany Ľudovej platformy, ako aj OĽaNO a SaS, sú tak málo akcieschopné, že si priam vynucujú vznik nového politického subjektu, ktorým môže byť nová pravica," myslí si Horský. Práve ona by mohla uvážlivo spustiť nie dezintegračné, ale integračné procesy v stredopravej časti politickej scény.

Horský pritom očakáva ďalšiu integráciu do strany NOVA. Ako horúceho kandidáta vníma Občiansku platformu, ktorú založil priateľ expremiérky Ivety Radičovej a niekdajší šéf jej poradcov Marián Balázs. Vzniknutý subjekt sa tak "môže stať významnou stranou tzv. novej pravice".