Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Lídri EÚ a západného Balkánu rokujú o Ukrajine a migrácii

Albánsky premiér Edi Rama (vľavo) víta slovenského premiéra Eduarda Hegera počas príchodu na summit EÚ – západný Balkán 6. decembra 2022 v Tirane. Foto: TASR/AP

Účastníci sa zamerajú na riešenie negatívneho vplyvu vojny na Ukrajine na energetiku a potravinovú bezpečnosť na západnom Balkáne.

Tirana/Bratislava 6. decembra (TASR) – Vedúci predstavitelia EÚ a západného Balkánu v utorok v albánskom hlavnom meste Tirana rokujú o spolupráci, vojne na Ukrajine i nelegálnej migrácii cez západobalkánsku trasu. Slovenskú republiku na samite EÚ zastupuje premiér Eduard Heger (OĽANO).

Ide o vôbec prvý takýto samit v regióne západného Balkánu, uviedla na svojej oficiálnej webovej stránke Európska rada. Účastníci sa zamerajú na riešenie negatívneho vplyvu vojny na Ukrajine na energetiku a potravinovú bezpečnosť na západnom Balkáne.

Migračná kríza v centrálnom Stredomorí a rastúci počet migrantov prichádzajúcich do Európy cez západobalkánsku trasu boli aj hlavnými témami mimoriadneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Bruseli 25. novembra. Európska komisia navrhla 21. novembra sériu operačných opatrení pre túto migračnú trasu.

Najvyšší predstavitelia EÚ a západného Balkánu sa naposledy stretli 23. júna v Bruseli. Po tomto stretnutí potvrdili európsku perspektívu pre západný Balkán a zhodli sa, že budúcnosť tohto regiónu je v Európskej únii.

Heger: SR podporuje integráciu západného Balkánu a pomôže mu s reformami


Slovensko podporuje integráciu západného Balkánu a poskytne tomuto regiónu podporu v oblasti potrebných reforiem. Povedal to premiér SR Eduard Heger pred začiatkom utorkového summitu EÚ – západný Balkán v albánskej Tirane, informuje osobitný spravodajca TASR.
"Západný Balkán je pre nás veľmi dôležitým partnerom, podporujeme jeho integráciu a poskytneme mu potrebnú pomoc na uskutočnenie reforiem," povedal. Západný Balkán je podľa jeho slov pre Slovensko dôležitý aj v oblasti hospodárstva, obchodu a bezpečnosti. Takisto pripomenul potrebu spoločného riešenia energetickej krízy. "Preto s ním chceme spolupracovať vo väčšom rozsahu," dodal.

Vedúci predstavitelia EÚ a západného Balkánu v utorok v albánskom hlavnom meste Tirana rokujú o spolupráci, vojne na Ukrajine i nelegálnej migrácii cez západobalkánsku trasu.

Ide o vôbec prvý takýto summit v regióne západného Balkánu, uviedla na svojej oficiálnej webovej stránke Európska rada. Účastníci sa zamerajú na riešenie negatívneho vplyvu vojny na Ukrajine na energetiku a potravinovú bezpečnosť na západnom Balkáne.





(osobitný spravodajca TASR Erik Rédli)