Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lídri KDH a PS/Spolu budú pokračovať v rokovaniach o spolupráci

Na snímke v popredí zľava predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban, predseda strany Spolu - občianska demokracia (OD) Miroslav Beblavý a predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina po po podpise dohody o predvolebnej spolupráci na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave 10. júla 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dohoda o neútočení, ktorú podpísali začiatkom júla Hlina, Michal Truban (PS) a Miroslav Beblavý (Spolu-OD), obsahuje dva konkrétne záväzky.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS), Spolu-OD a KDH budú v piatok (9. 8.) pokračovať v rokovaniach. Bude to ich prvé oficiálne stretnutie po podpísaní dohody o predvolebnej spolupráci. Rozprávať by sa mali aj o prípadnej spolupráci po budúcoročných parlamentných voľbách.

"Verím, že to nebude zároveň aj naše posledné stretnutie. Na stretnutí by sme mali v zmysle podpísanej dohody zistiť, či sa vieme prípadne dohodnúť aj na dohode o povolebnej spolupráci," povedal pre TASR predseda KDH Alojz Hlina.

Dohoda o neútočení, ktorú podpísali začiatkom júla Hlina, Michal Truban (PS) a Miroslav Beblavý (Spolu-OD), obsahuje dva konkrétne záväzky. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády.

"Ak dosiahneme dostatočný pokrok v programovej zhode, zmluvné strany sa verejne zaviažu, že budú prednostne rokovať medzi sebou aj o dohode o povolebnej spolupráci,"
píše sa v dokumente.

Dohoda, ktorú podpísali, predstavuje podľa Hlinu alternatívu voči súčasnej vládnej koalícii. "Neznamená to však, že nedôjde ku konfrontácii hodnôt týchto zoskupení", doplnil v rozhovore pre TASR Hlina. Podľa Trubana je podpísaná dohoda signálom slušnej komunikácie. V hodnotových otázkach vidí veľa možností spolupráce, vyžaduje si to však podľa jeho slov spoločné stretnutia a dlhé debaty.