Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lídrovi Aliancie Krisztiánovi Forróovi zakázali vstúpiť na Ukrajinu

Na archívnej snímke Krisztián Forró. Foto: TASR - Dano Veselský

Forró ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) požiadal, aby zverejnil zoznam občanov SR, ktorí majú zakázaný vstup na územie Ukrajiny.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Predsedovi mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztiánovi Forróovi v stredu (3. 11.) zabránili vstúpiť na územie Ukrajiny. Priamo na hranici sa dozvedel, že zákaz preňho platí až do 26. októbra 2023. O záležitosti informoval aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, ktoré mu podľa tlačového odboru poskytlo súčinnosť pri objasnení situácie.

"O odopretí vstupu nás informoval predstaviteľ strany Szövetség - Aliancia. Rezort diplomacie sa následne spojil s pánom Forróom a ponúkol mu súčinnosť pri objasnení okolností rozhodnutia ukrajinských orgánov," uviedlo MZVEZ SR.

Forró sa obrátil aj na ukrajinského veľvyslanca na Slovensku. "Požiadal ho o vysvetlenie zákazu vstupu slovenského občana na územie susedného štátu a aby zodpovedal aj otázku, kto, kedy a na základe čoho rozhodol o statuse 'persona non grata' občana Slovenskej republiky a Európskej únie," priblížila hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

Forró zároveň ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) požiadal, aby zverejnil zoznam občanov SR, ktorí majú zakázaný vstup na územie Ukrajiny.