Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Liečbu antibiotikami by ľudia nemali prerušiť, ani keď sa cítia lepšie

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Antibiotikum je podľa odborníkov účinné, len ak dosiahne určitú dávku v tele, ktorú je potrebné udržiavať.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Predpísanú liečbu antibiotikami by ľudia nemali prerušiť, ani keď sa cítia lepšie, dôležité je dodržiavať časové rozostupy medzi jednotlivými dávkami. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) to pripomína na sociálnej sieti.

ŠÚKL zdôraznil, že antibiotiká majú pacienti užívať, len keď ich predpíše lekár. "Nevyvíjajte na lekára nátlak, ak vám antibiotikum nechce predpísať. Takisto nežiadajte lekárnika, aby vám antibiotikum predal, ak nemáte lekársky predpis," ozrejmil.

Pre najúčinnejšie zneškodnenie baktérií je podľa odborníkov potrebné podávať antibiotiká počas určenej doby, teda neukončovať liečbu skôr. "V prípade predčasného ukončenia liečby nestihnú antibiotiká zlikvidovať všetky baktérie, čo môže mať za následok návrat infekcie a rovnako aj vznik antibiotickej rezistencie," upozornil ústav.

Antibiotikum je podľa odborníkov účinné, len ak dosiahne určitú dávku v tele, ktorú je potrebné udržiavať. Je preto dôležité dodržiavať rozostupy medzi jednotlivými dávkami. "Ak dávku lieku neužijete včas, dôjde k poklesu koncentrácie antibiotika a následne k zníženiu jeho účinnosti," vysvetlil ŠÚKL.

Pripomína tiež, že mnohým ochoreniam sa dá predchádzať, pričom základom je správna hygiena rúk a absolvovanie povinných očkovaní.