Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Liečebný ústav v Trávnici zostáva zatvorený

Ústav fungoval do začiatku mája.

Šurany 25. mája (TASR) – Liečebný ústav v Trávnici v okrese Nové Zámky, ktorý ako jediný na Slovensku poskytoval liečbu deťom do troch rokoch s atopickým ekzémom, zostáva zatvorený. Liečebňu prevádzkovala mestská poliklinika v Šuranoch. Ústav fungoval do začiatku mája. Mestskí poslanci odsúhlasili zatvorenie ústavu pre nedostatok finančných prostriedkov na zvýšené platy sestier. Vedenie polikliniky už v minulosti priznalo, že poliklinika musí dlhodobo ústav dotovať. Podľa primátora Šurian Imricha Váradyho predstavovala strata liečebne ročne zhruba 33.000 eur.

Ročne sa v Trávnici liečilo približne 500 detí, kapacita však bola o 200 detí vyššia. Príčinou nižšieho záujmu o kúpeľnú liečbu bola údajne slabá propagácia, keď rodičia detí a často ani kožní lekári o tejto možnosti nevedeli. Jednou z hlavných liečebných procedúr v Trávnici bol kúpeľ detí v minerálnej vode pochádzajúcej z geotermálneho prameňa v Podhájskej. Svojím chemickým zložením je voda z Podhájskej porovnateľná s vodou Mŕtveho mora. Jej liečivé účinky sa prejavujú predovšetkým u pacientov s ochorením dýchacích ciest, pohybového ústrojenstva a pri liečení kožných exémov. Do Trávnice ju vozili každý deň v cisterne.

Odborný liečebný ústav v Trávnici bol založený v roku 1994. Liečba bola určená pre deti do 18 rokov, dĺžka liečebného pobytu bola 21 dní. Ako jediný na Slovensku poskytoval ústav komplexnú liečebnú starostlivosť pre deti do troch rokov, ktoré trpia atopickým ekzémom a dermorespiračným syndrómom. Úspešnosť liečby dosahovala 97 percent. Podobnú liečbu poskytujú kúpele v Smrdákoch pri Senici, avšak až deťom od troch rokov. Vedenie kúpeľov avizovalo, že Smrdáky nedokážu zabezpečiť adekvátnu liečbu aj mladším deťom. Dôvodom je zloženie minerálnej vody využívanej na liečbu, ktorá nie je vzhľadom na vysoký obsah sírovodíka a minerálov vhodná pre mladšie deti.