Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Lieky na vysoký tlak nechávajú pacienti v lekárni, upozorňuje Dôvera

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jednou z príčin môže byť podľa poisťovne strach, že dlhodobé užívanie liekov poškodí pacientom pečeň alebo obličky, preto si naordinujú pauzu.

Bratislava 28. júna (TASR) - Tisíce liekov, ktoré lekári predpíšu pacientom na vysoký krvný tlak, zostávajú nevybraté v lekárni. Poukázala na to súkromná zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera, ktorá eviduje asi 60.000 nevybratých liekov na hypertenziu za rok.

Upozorňuje, že mnohí poistenci s vysokým tlakom nedodržiavajú, čo im naordinoval lekár a upravujú si liečbu podľa seba. Ide najmä o prípady, keď majú predpísaných viacero liekov. "Takmer 25.000 poistencov s vysokým tlakom, ktorí začali užívať lieky v roku 2021, boli síce rok predtým celkom bez liekov, avšak v rokoch 2019 až 2015 sa už na hypertenziu liečili," priblížil manažér odboru strategického plánovania Dôvery Roman Mužik na utorkovej tlačovej konferencii.

Jednou z príčin môže byť podľa poisťovne strach, že dlhodobé užívanie liekov poškodí pacientom pečeň alebo obličky, preto si naordinujú pauzu. Pri pochybnostiach o liečbe sa treba lekára spýtať na nejasnosti. "Ich aktívne správanie v ambulancii je vítané. Potom stúpa šanca, že liečbu budú dodržiavať, a teda bude účinnejšia," vysvetlila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. Svojvoľné vynechávanie liekov môže mať podľa odborníkov za následok prudké zvýšenie tlaku krvi s fatálnymi následkami.

Európska kardiologická spoločnosť a Európska spoločnosť pre hypertenziu odporúčajú lekárom u nových pacientov začať liečbu len s jedným liekom obsahujúcim dve liečivá. Ak má totiž pacient užívať len jednu tabletku, je väčšia šanca, že liečbu bude dodržiavať. "V súlade s týmito odporúčaniami má liečbu nastavenú menej ako štvrtina pacientov poistených v Dôvere, ktorým v poslednom roku lekári zistili hypertenziu," upozornila zdravotná poisťovňa. Aj v tejto súvislosti od utorka spustila pre svojich poistencov špeciálne telefonické poradenstvo na čísle 085 0850 888.