Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zbierka Lienka pomoci podporuje seniorov, bude sa konať v 50 mestách

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pomoc seniorom je krásny počin, ktorý podporujem napriek môjmu veku takmer 80 rokov, myslí si herec Oldo Hlaváček o kampani Staroba sa nás dotýka.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Ovplyvniť verejnú mienku, aby sme si seniorov viac vážili a pomôcť im konkrétne v oblasti terénnej sociálnej služby je zámerom kampane Staroba sa nás dotýka. Jej súčasťou je tretí ročník celoslovenskej verejnej zbierky Lienka pomoci, ktorá odštartuje v piatok 5. októbra v asi 50 mestách v spolupráci so Slovenským Červeným krížom.

"Pomôcť seniorom je krásny počin, ktorý podporujem napriek môjmu veku takmer 80 rokov. Večne som si hovoril, že mám 20 a v Slovenskom národnom divadle som chodil v predklone pred staršími kolegami. Teraz ja musím zdraviť pri výťahu mladých hercov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Oldo Hlaváček.

Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová pripomenula, že v tejto bratislavskej mestskej časti je najvyšší podiel seniorov. Tí však nie sú pre ich samosprávu nákladnou finančnou položkou a sú aktívnym prínosom svojou činnosťou, ktorú podporujú. "Pre seniorov sme zriadili prepravnú službu, máme radu seniorov, vytvorili sme akadémiu seniorov, festival peknej jesene, podporujeme kluby seniorov, počítačové kurzy v Staromestskej knižnici a iné aktivity," konštatovala Rosová.

Vplývanie na verejnosť

Podľa Vladislava Mateja z nadácie Socio, ktorá organizuje uvedenú kampaň, staršia generácia je predstavovaná mnohými médiami veľmi negatívne a často sa dostáva do pozície, že kto na ňu bude robiť. "Myslíme si, že ľudská bytosť je jedinečná, aj keď má vyšší vek. Preto je našou ambíciou vplývať na verejnosť, aby sme si starších ľudí vážili, aby sa medzi nami cítili dobre, mali dôstojnú pozíciu, ktorá im patrí a mohli dôstojne a aktívne žiť," zdôvodnil pre TASR Matej. Zároveň pripomenul, že v prvom roku zbierky podporili sedem a vlani desať projektov najmä na vidieku v malých obciach, kde sa vôbec pomoc dostáva ťažšie.

"Nechceli sme vybrať prvoplánový symbol napríklad sivý vlas, ktorý by evokoval starobu. Lienka je niečo krehké, čo poznáme z detstva, z dvorov starých rodičov, kde sme trávili prázdniny. Každý si dával lienku na prst, z ktorého odletela. Nepoznal som človeka, ktorý by lienke ublížil. Ten odlet je symbol, že človek postupne z tohto sveta odchádza. Nie je to niečo, čoho sa treba báť, ale súčasť života," vysvetlil Matej.