Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Liga za ľudské práva spustila bezplatnú pomoc pre obete nenávisti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt pomoci obetiam nenávistných trestných činov vypĺňa dieru, ktorá v oblasti poskytovania tejto pomoci na Slovensku doteraz existovala najmä vo vzťahu k ľuďom pochádzajúcim z cudziny.

Bratislava 13. januára (TASR) - Pre obete nenávistných trestných činov je od januára dostupná nová bezplatná služba v podobe právnej, sociálnej či psychologickej pomoci. Začala ju poskytovať mimovládna organizácia Liga za ľudské práva na základe akreditácie Ministerstva spravodlivosti SR. TASR o tom informovala riaditeľka organizácie Zuzana Števulová.

"Projekt pomoci obetiam nenávistných trestných činov vypĺňa dieru, ktorá v oblasti poskytovania tejto pomoci na Slovensku doteraz existovala najmä vo vzťahu k ľuďom pochádzajúcim z cudziny. Už v priebehu roka 2021 sa na nás obrátilo viacero klientov z rôznych krajín, ktorí vo svojom živote zažívajú nenávistné alebo diskriminačné zaobchádzanie z dôvodu svojho pôvodu alebo náboženstva. Získanie akreditácie nám umožní pomôcť im cielene a efektívne a zlepšiť tak vymožiteľnosť ich práv," uviedla Števulová.

Na nárast útokov voči cudzincom a moslimom a vysokú nedôveru týchto ľudí v spravodlivosť, a teda nenahlasovanie týchto činov polícii, reportuje podľa nej aj posledná správa Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii Rady Európy o Slovensku.

Klienti majú k dispozícii informačné materiály v šiestich jazykových verziách – v slovenskom, anglickom, arabskom, perzskom, ukrajinskom a srbskom jazyku, ktoré sú dostupné na webovej stránke Ligy za ľudské práva www.hrl.sk a budú distribuované na všetky miesta, kde s nimi potenciálne obete môžu prísť do kontaktu. "Osoby, ktoré zažili alebo zažívajú nenávistné zaobchádzanie alebo útoky, sa môžu na Ligu za ľudské práva obrátiť osobne v každý pracovný deň na adrese v Bratislave, emailom alebo telefonicky," priblížila Števulová.

Na vysvetľujúcom videu pre cudzincov spolupracoval aj odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR.