Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Linka detskej istoty funguje už 27 rokov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Linka detskej istoty vznikla pod krídlami UNICEF-u a svoju činnosť postavila na základoch Dohovoru o právach dieťaťa. Tím odborníkov je deťom a mladým k dispozícii na telefónom čísle linky 116111.

Bratislava 26. januára (TASR) - Linka detskej istoty pomáha deťom a mladým ľuďom už od roku 1996, presne vo štvrtok oslavuje svoje 27. narodeniny. Od začiatku sa v jej službách prestriedalo viac ako 800 poradcov, medzi ktorými nechýbali psychológovia či špeciálni a liečební pedagógovia. TASR o tom informovala programová riaditeľka organizácie Táňa Ivanič Rybanská.

"Doteraz sme odslúžili 9862 dní a nocí. Na linke sa teda nepretržite 27 rokov nonstop odpovedá na telefonáty a už 20 rokov sa každý deň četuje a odpovedá na emaily," uviedla. Každoročne riešia podľa nej viac ako 100.000 kontaktov, ktorých sa za 27 rokov nazbieralo viac ako 3 milióny.

"Za každým telefonátom na linku je na jednej strane príbeh dieťaťa či mladého človeka - teda 3 milióny osudov, problémov, starostí, obáv, neistoty, trápení, samoty, úzkostí, strachu, ale i otázok, zvedavosti, skúšania či radostí," priblížila. Doplnila, že na linke pracuje vždy v tandeme supervízor a poradca. Niekedy je však na službe súbežne aj viac poradcov, ktorí musia okrem vysokoškolského vzdelania absolvovať aj špeciálny odborný výcvik v dištančnom poradenstve a množstvo nadstavbových vzdelávaní.

Počet poradcov sa podľa Ivanič Rybanskej mení podľa dopytu – teda množstva volaní detí a mladých ľudí. "Často však skôr podľa toho, koľko financií sa nám ako neziskovej organizácii podarí na našu prevádzku získať. Žiaľ, stále máme v niektoré dni viac ako 300 zmeškaných hovorov, na ktoré nestihneme odpovedať," poznamenala.

Linka detskej istoty vznikla pod krídlami UNICEF-u a svoju činnosť postavila na základoch Dohovoru o právach dieťaťa. Tím odborníkov je deťom a mladým k dispozícii na telefónom čísle linky 116111.