Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Linka detskej istoty: Pri nezvestnom dieťati rozhodujú prvé hodiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krízová linka 116 000 je napojená na národné organizácie špecializujúce sa na riešenie prípadov nezvestných detí.

Bratislava 25. mája (TASR) - V prípade nezvestného dieťaťa sú rozhodujúce prvé hodiny po zmiznutí. Pripomína to Linka detskej istoty (LDI) pri príležitosti Medzinárodného dňa nezvestných detí. Jej programová riaditeľka Táňa Ivanič Rybanská dodala, že v dôsledku vojny na Ukrajine už európske krízové linky zaznamenali viac ako 2100 prípadov nezvestných detí.

"Už od vypuknutia vojny na Ukrajine je naša slovenská krízová linka 116 000 pre nezvestné deti intenzívnom kontakte a úzko spolupracuje s krízovou linkou 116 000 na Ukrajine, ako i v susedných štátoch a v rámci európskej federácie Missing Children Europe (MCE) i s ďalšími krízovými linkami v 26 členských štátoch," ozrejmila programová riaditeľka LDI. Okrem toho MCE začiatkom marca spustila webovú stránku pre ukrajinské nezvestné deti https://missingchildreneurope.eu/ukraine/, bližšie informácie, ako aj zoznam nezvestných detí je dostupný na webe www.ldi.sk.

Krízová linka 116 000 je napojená na národné organizácie špecializujúce sa na riešenie prípadov nezvestných detí. Prostredníctvom tohto čísla majú deti alebo rodičia nezvestného dieťaťa prístup k bezplatnej podpore bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. Linka funguje nonstop, bezplatne a anonymne.

Ivanič Rybanská dodala, že linka spolupracuje s neštátnymi organizáciami, ako i s viacerými štátnymi inštitúciami, Ministerstvom vnútra SR aj políciou. "Práve takúto spoluprácu pri riešení prípadov nezvestných a hľadaných detí považujeme za veľmi dôležitú a prínosnú," skonštatovala.