Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Lipšic a Žitňanská vystúpili z klubu KDH, v NR SR budú ako nezaradení

Foto: TASR/Pavel Neubauer
Foto: TASR/Martin Baumann

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič odporúča Danielovi Lipšicovi, aby nezakladal stranu z prebehlíkov.

Bratislava 28. mája (TASR) - Poslanci NR SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská budú na najbližšej schôdzi parlamentu evidovaní ako nezaradení.

Po tom, ako cez víkend informovali o vystúpení z KDH, do centrály kresťanských demokratov poslali list, v ktorom oznámili aj vystúpenie z poslaneckého klubu. TASR to potvrdil hovorca hnutia Matej Kováč.

KDH sa tak po novom bude opierať už len o 14 svojich poslancov a najpočetnejším opozičným klubom so 16 členmi sa stane OĽaNO. Lipšic a Žitňanská sa stanú prvými nezávislými poslancami v tomto volebnom období.

Politici oznámili odchod z KDH nedeľu 27. mája na tlačovej konferencii. Pravici na Slovensku podľa Lipšica chýba vízia a chýbajú jej témy.

"Vzdám sa funkcie podpredsedu KDH a odchádzam z KDH aj ako člen," povedal Lipšic. Prekážajú mu aj kauzy pravice, ktorá podľa neho pripomína potápajúcu sa loď. Poslanecký mandát si obaja ponechajú, Lipšic sa však vzdá funkcie šéfa parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS.

Predseda KDH Ján Figeľ vyjadril menom celého hnutia nad rozhodnutím Lipšica a Žitňanskej sklamanie. "KDH je sklamané a cíti sa oklamané, pretože len pár mesiacov pred voľbami dalo dôveru na kandidátnu listinu na popredné miesta obidvom svojim členom a dva mesiace po voľbách z hnutia odišli," vyhlásil.


I. Matovič odporúča D. Lipšicovi, aby nezakladal stranu z prebehlíkov

Lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviča by netešilo, keby sa teraz opozícia rozpadla. Ak ale odchodom Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH sa začne nejaký obrodný proces opozície, bude rád. Matovič očakáva v budúcnosti ešte veľké turbulencie v opozícii. Lipšicovi odporúča, aby si nezakladal stranu z "prebehlíkov" z iných subjektov, ale z ľudí, ktorí s politikou nemali ešte nič spoločné.

"Vytvoriť zlepenec z prebehlíkov z iných strán, tak to by bol Dzurinda 2. Mohlo by to fungovať niekoľko rokov, ale morálny základ by bol slabý. Ja mu skôr odporúčam, aby si poctivo vybudoval stranu s ľuďmi, ktorí nemali s politikou nič spoločné," povedal dnes pre TASR Matovič. Dodal, že v takom prípade bude Lipšic a jeho subjekt OĽaNO blízky. "A vtedy to bude niečo pevné a na to by som sa aj vyslovene tešil," priznal Matovič.

Pokiaľ ide o jeho stranu a poslanecký klub, líder obyčajných tvrdí, že poslancov OĽaNO spája silnejší lep ako napríklad finančné či iné materiálne záujmy. "Sloboda a názorová voľnosť," konkretizoval Matovič. Poslanci si podľa jeho slov vážia práve spomínanú slobodu. "A to ich možno aj drží pokope. A lepy, ktoré spájajú ostatné kluby, možno také trvácne nie sú," podotkol Matovič.

Spolu so svojimi kolegami čelil v predvolebnom boji útokom od politických strán vrátane stredopravých, ktoré tvrdili, že Matovič nepozná svojich kandidátov a jeho poslanecký klub nebude stabilný. Z klubu matovičovcov ešte nikto neodišiel, jediní nezaradení poslanci sú zatiaľ Lipšic so Žitňanskou. Ich odchodom sa znížil počet poslancov KDH zo 16 na 14. Klub OĽaNO má stále 16 členov a počtom zákonodarcov je najsilnejší opozičný klub. Matovič sa tým však nezaoberá. "Mňa nebavia takéto naťahovačky," uzavrel.