Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

LIPŠIC: R. Fico klame, piešťanská nemocnica prišla už o štvrť milióna

Na snímke poslanec NRSR Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičný poslanec vraví, že kauza CT v piešťanskej nemocnici začala už v roku 2012, keď bolo vysúťažené zariadenie za milión eur. Tender však údajne zrušili a opravili staré CT za 120 tisíc eur.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa snaží zavádzať verejnosť, keď tvrdí, že pacienti v Piešťanoch zatiaľ kvôli predraženému nákupu CT prístroja neprišli ani o cent. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic.

"Dokopy stálo šafárenie nominantov Smeru-SD v piešťanskej nemocnici už štvrť milióna eur, to už je čistá strata, ktorá je zaplatená. Nie jeden cent, ale štvrť milióna. Pán premiér Fico klame, lebo nemá argumenty," uviedol zákonodarca na tlačovej konferencii počas dnešnej mimoriadnej schôdze parlamentu, venovanej snahe opozície odvolať predsedu vlády z funkcie.

Lipšic pripomenul, že aktuálna kauza predraženého CT v spomínanej nemocnici začala už v roku 2012, keď bolo vysúťažené nové zariadenie za milión eur. Tento tender bol však podľa poslanca za nezrozumiteľných okolností zrušený a nemocnica preto musela opraviť staré CT v hodnote 120.000 eur.

Kým nefungovalo opravené CT, nemocnica podľa Lipšica na výkonoch, ktoré by mohla inak fakturovať, stratila ďalších 100.000 eur. "Navyše správna rada, nezákonne doplnená ministerkou Zvolenskou, odvolala vtedajšieho riaditeľa. Dnes je k dispozícii právoplatné súdne rozhodnutie, ktoré konštatuje, že jeho odvolanie bolo nezákonné a nemocnica mu musí vyplatiť 30.000 eur," doplnil poslanec.

Obdobiu vedenia nemocnice nominovanom Smerom-SD pripísal Lipšic aj jej zadlženie. V minulosti podľa neho nemala žiadny dlh, v súčasnosti však piešťanská nemocnica dlhuje Sociálnej poisťovni pol milióna eur. "Dokopy trištvrte milióna eur mohlo ísť k dispozícii nemocnici na lepšiu techniku, vybavenie, platy zdravotných sestier," dodal nezaradený poslanec.

Fico tvrdil opak

Fico dnes podvečer naopak vyhlásil, že za CT prístroj, ktorý mala dostať piešťanská nemocnica, nebol dosiaľ vyplatený ani jediný cent. Opozícia podľa premiéra klame, keď tvrdí, že pacienti, lekári a zdravotné sestry v tejto nemocnici boli v prípade nákupu CT obratí o milión eur a že si ho niekto strčil do vrecka.

"Je do neba volajúce klamstvo, keď to niekto tvrdí. Doteraz ani jeden jediný cent nebol vyplatený za CT prístroj. A ja si myslím, že ani nebude vyplatený," zdôraznil na tlačovej konferencii v parlamente Fico.

O schôdzi, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať premiéra, si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.