Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

GP nemôže zastaviť trestné stíhanie bez obvinenia, tvrdí Lipšic

Na archívnej snímke Daniel Lipšic. Foto: TASR - Jakub Kotian

Lipšic zdôraznil, že takýto postup počas 16 rokov účinnosti nového Trestného poriadku nebol nikdy aplikovaný.

Pezinok 7. septembra (TASR) - Generálny prokurátor nemôže zrušiť právoplatné rozhodnutie v prípravnom konaní, keď nie je nikto obvinený. Vyplýva to z reakcie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na zastavenie trestného stíhania podozrení z manipulácie výpovedí svedkov na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra.

"V procesnom štádiu, keď nie je nikto obvinený, takéto oprávnenie podľa výslovného znenia Trestného poriadku jednoducho nemá," uviedol Lipšic na utorkovom brífingu. Zdôraznil, že takýto postup počas 16 rokov účinnosti nového Trestného poriadku nebol nikdy aplikovaný.

V súvislosti s aplikáciou paragrafu 363 Trestného poriadku Lipšic zdôraznil, že neumožňuje "kedykoľvek, akokoľvek a čokoľvek zrušiť". Upozornil tiež, že Trestný poriadok obsahuje nielen odporúčacie, ale aj normatívne ustanovenia.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera 24. augusta zastavil trestné stíhanie vo veci podozrení z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra, ktoré dozoruje Lipšic. Generálna prokuratúra (GP) SR argumentovala, že uznesenie o začatí trestného stíhania bolo vydané v rozpore so zákonom, nepríslušným orgánom, bez akýchkoľvek relevantných podkladov, pričom skutkový dej je koncipovaný paušálne a nekonkrétne.