Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Lipšic: Myslíme si, že boli dané dôvody na väzobné stíhanie Martina K.

Na snímke Daniel Lipšic. Foto: TASR - Jakub Kotian

Martina K. 11. marca krátko po prepustení z väzby po rozhodnutí NS SR v Leopoldove zadržali a obvinili ho.

Bratislava 23. marca (TASR) - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je presvedčený, že u obvineného finančníka Martina K. boli dané dôvody na väzobné stíhanie. Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v utorok popoludní rozhodol, že Martin K., obvinený v novej veci v kauze Dobytkár, nebude stíhaný väzobne. Lipšic zastupoval na súde dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý mal v tom čase iný úkon.

"V novej veci, kde bolo vznesené obvinenie a kde bol čiastkový úkon pokračovacieho trestného činu, boli zadokumentované výsledky, ktoré potvrdzovali priamo kolúzne aktivity obvineného. Takže si myslíme, že sme to v dnešnom návrhu dostatočne vyargumentovali, nové dôvody na vzatie do kolúznej väzby. NS SR nám vyhovel samozrejme v tej kľúčovej právnej otázke, že išlo o vzatie do novej väzby, že nešlo o opätovnú väzbu. To si myslím, že výkladovo je veľmi dôležité rozhodnutie senátu NS SR, kde v plnej miere našej argumentácii vyhovel," zareagoval Lipšic na rozhodnutie NS SR.

Rozhodnutie, ktorým NS SR zamietol sťažnosť prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý nezobral 15. marca Martina K. do väzby, berie Lipšic na vedomie. Lipšic je však presvedčený, že ÚŠP predložil argumenty konkrétnej povahy.

"Preto si myslíme, že dôvody kolúznej a preventívnej väzby dané boli. Vo vzťahu k preventívnej väzbe početnosť tých skutkov alebo čiastkových útokov pokračovacieho trestného činu je dôvodom preventívnej väzby. Uvidíme, ako sa s tým vysporiada NS SR vo svojom uznesení," dodal špeciálny prokurátor.

Martina K. 11. marca krátko po prepustení z väzby po rozhodnutí NS SR v Leopoldove zadržali a obvinili ho. Nové obvinenie sa týka skutku ešte z roku 2017 a opiera sa o výpovede dvoch svedkov. Podľa medializovaných informácií mal Martin K. prijať úplatok vo výške 180.000 eur za sprostredkovanie agrodotácií.

Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla 2020 obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur.