Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lipšic: Na predvedenie Vladimíra P. do NR SR nie je legitímny dôvod

Daniel Lipšic, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Lipšic informoval, že dozorový prokurátor nevydal požadovaný súhlas na predvedenie obvineného.

Bratislava 26. mája (TASR) – Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nevidí žiaden legitímny dôvod, aby bývalého šéfa SIS Vladimíra P. predviedli do Národnej rady (NR) SR. Vyplýva to z listu, ktorý adresoval predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina). TASR o tom v stredu informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Lipšic v liste informoval, že dozorový prokurátor nevydal požadovaný súhlas na predvedenie obvineného. “Vo veci prebieha stále prípravné konanie v zmysle Trestného poriadku, ktoré má neverejný charakter, a preto predvedenie pred iný orgán, ktorý s menovaným nebude vykonávať žiadne úkony trestného konania, nemá v súčasnom štádiu konania žiaden legitímny dôvod,“ uviedol.

Dodal, že vedenie trestných stíhaní je vo výlučnej právomoci orgánov činných v trestnom konaní a súdov.

Mimoriadna schôdza NR SR pokračuje v neverejnom režime, trvať bude do prerokovania, čiže v prípade potreby aj po 19.00 h. Mimoriadne rokovanie by podľa predsedníčky poslaneckého klubu Za ľudí Jany Žitňanskej chceli ukončiť v stredu, aby vo štvrtok (27. 5.) mohli pokračovať v riadnej 28. schôdzi NR SR.

Schôdzu prerušili ešte dopoludnia, plénum odsúhlasilo procedurálny návrh, aby bol na rokovaní prítomný aj exšéf SIS Vladimír P. O ďalšom postupe rokovalo grémium. Mimoriadne rokovanie parlamentu inicioval Smer-SD, chce na ňom prebrať stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove SIS.