Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

D. Lipšic neuspel s návrhmi na pomoc ľuďom so ZŤP

Na snímke poslanec NRSR Daniel Lipšic, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Opozičný poslanec chcel okrem iného umožniť, aby osobným asistentom mohol byť aj rodinný príslušník žiaka s ťažkým zdravotným postihnutím.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Osobný asistent naďalej nebude môcť sprevádzať dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) aj v škole počas vyučovania. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorou chcel Daniel Lipšic (nezaradený) upraviť aj školský zákon.

"Návrh novely zákona vychádza z požiadavky praxe, aby osobný asistent mohol poskytovať pomoc žiakovi alebo študentovi s ťažkým zdravotným postihnutím aj počas školského vyučovania v procese jeho vzdelávania," vysvetľoval Lipšic.

Pripomínal, že podľa súčasného zákona sa do počtu hodín osobnej asistencie nezapočítavajú hodiny, počas ktorých zdravotne ťažko postihnutý navštevuje školské zariadenie s výnimkou vysokej školy. Práve toto obmedzenie navrhoval Lipšic zrušiť. Zmeny sa mali týkať tých žiakov s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí majú osobnú asistenciu priznanú Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Opozičný poslanec chcel zároveň umožniť, aby osobným asistentom mohol byť aj rodinný príslušník žiaka s ťažkým zdravotným postihnutím. Pripomínal, že v súčasnosti môžu v školách pôsobiť asistenti učiteľa, ktorých financovanie zabezpečuje rezort školstva. To by Lipšic ponechal.

Líder mimoparlamentného hnutia NOVA navrhol zmeniť zákon aj v otázke príjmu zdravotne ťažko postihnutej osoby. Jeho novela počítala s tým, že by sa pri hodnotení príjmu pre poskytovanie kompenzačných príspevkov nezapočítavala ani charitatívna pomoc získaná priamo od fyzických osôb či právnických osôb pôsobiacich mimo tretieho sektora. Ani toto opatrenie parlament nechválil.

Lipšic pripomínal, že v súčasnosti sa do príjmu zdravotne ťažko postihnutej osoby pri hodnotení príjmu na účel poskytovania kompenzačných príspevkov nezapočítava príjem získaný od nadácií, občianskych združení, neziskových organizácií a neinvestičných fondov.

Poslanec neuspel ani so zmenou školského zákona. Spolu s poslankyňou Evou Horváthovou (OĽaNO) chceli novelizáciou zabrániť tragickým úmrtiam detí zabudnutých v aute. Navrhovali, aby jasle, materské, základné a stredné školy informovali rodičov o neprítomnosti ich detí, ak nie sú vopred ospravedlnené. Parlament návrh zastavil v prvom čítaní.