Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lipšic: Pravdepodobným motívom streľby v Bratislave bola nenávisť

Na snímke policajti na lodi prehľadávajú nábrežie Dunaja po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa špeciálneho prokurátora zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by strelec svoje obete poznal.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Pravdepodobným motívom stredajšej (12. 10.) tragickej streľby v Bratislave bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie. Vo štvrtok to uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Zatiaľ je pravdepodobným motívom tohto činu nenávisť k osobám inej rasy, inej sexuálnej orientácie. Obávam sa toho, aby podobné činy nepokračovali, pretože slová majú svoju váhu," priblížil Lipšic. Vyšetrovanie je podľa jeho slov v počiatočnej fáze a vykonávajú sa úkony, ktoré by vedeli dokresliť motív strelca.



"V týchto okamihoch sa vypočúvajú ďalšie osoby, zabezpečujú sa dôkazy. Budú sa robiť ďalšie invazívne a procesné úkony tak, aby mohol byť tento čin čo najkomplexnejšie vyšetrený," dodal špeciálny prokurátor. Zatiaľ podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by strelec svoje obete poznal.

Priblížil, že polícia po skutku pátrala po strelcovi a vedela ho lokalizovať. "Predtým, ako bol zadržaný, pravdepodobne spáchal samovraždu," dodal.



"Pôvod zbrane alebo zbraní je známy. V tomto okamihu sa k tomu nebudem bližšie vyjadrovať," podotkol s tým, že bližšie informácie k prípadu budú poskytnuté v čase, keď sa posunie vyšetrovanie ďalej.

"Monitorujeme veľmi podrobne rôzne internetové fóra, práve preto, aby sa v budúcnosti mohlo podobnému útoku zamedziť. Stopercentné to nie je nikdy. Sú rôzne anonymné fóra, kde je veľmi ťažké sa dopátrať k identite osôb, ktoré komunikujú," doplnil. Množstvo ľudí na internete podľa jeho slov síce komunikuje nenávistné prejavy, ale nejdú ich uskutočniť.

Verejne známe osoby by sa mali podľa Lipšica zamyslieť nad tým, "či eskalácia vášní voči komukoľvek nemôže priviesť niektorých jedincov, možno v emočne slabšej chvíli, ku skutkom".

K streľbe na Zámockej ulici v Bratislave došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho po intenzívnom hľadaní našla ráno mŕtveho.