Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lipšic: Špeciálna prokuratúra a ŠTS majú najväčšie opodstatnenie

Na archívnej snímke Daniel Lipšic. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rozsah vecí, ktoré v súčasnosti dozorujeme a pojednávame je nepredstaviteľný. Sú to desiatky a stovky zväzkov spisového materiálu, uviedol Lipšic.

Bratislava 10. septembra (TASR) – V súčasnosti majú Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Špecializovaný trestný súd (ŠTS) najväčšie opodstatnenie práve pre stíhanie a rozhodovanie o kauzách systémovej korupcie, ktorá ovládala a sčasti ovláda túto krajinu. Pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady (NR) SR to uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Výbor v piatok odobril správu špeciálneho prokurátora o činnosti ÚŠP za rok 2020.

„Bol to rok, ktorým začali trestné stíhania rozsiahlej korupčnej a ekonomickej trestnej činnosti. Boli to kauzy, ktoré začali ešte pred letom 2020, týkajúce sa súdnictva, či už v Bratislave, Žiline alebo kauzy pod názvami Božie mlyny, Očistec, Judáš či Babylon,“ vyhlásil Lipšic s tým, že ÚŠP pracuje v personálne poddimenzovanom stave.

Počas najbližších týždňov majú nastúpiť na ÚŠP piati asistenti prokurátorov. „Je to prvýkrát, hoci tento inštitút bol zavedený už v roku 2010,“ podotkol. Lipšic chce, aby sa do budúcnosti počet asistentov ešte zvýšil.

„Rozsah vecí, ktoré v súčasnosti dozorujeme a pojednávame je nepredstaviteľný. Sú to desiatky a stovky zväzkov spisového materiálu,“ dodal. Poukázal pritom na prílišnú formalizáciu prípravného konania. „Aby existovalo rozhodovanie o vznesení obvinenia v troch stupňoch, to podľa mňa neexistuje nikde v Európskej únii,“ doplnil.

Apeluje na zavedenie možnosti využiť civilného agenta, ktorý nie je policajt, aj pri usvedčovaní páchateľov úkladných vrážd v štádiu prípravy. Kritizuje výrazné rozšírenie právomocí samosudcov, ktorí do určitej trestnej sadzby rozhodujú aj o obzvlášť závažných zločinoch.

Trestné stíhanie vo veciach, v ktorých bolo vznesené obvinenie konkrétnej osobe, bolo vlani ukončené v 308 veciach (o 46 vecí viac oproti roku 2019) proti 401 osobám (o 76 osôb viac oproti roku 2019). V rámci organizovaného zločinu ÚŠP vlani stíhal 196 osôb, pričom obžaloba bola podaná v 118 prípadoch. „Pre korupčné trestné činy bolo v roku 2020 stíhaných 189 páchateľov, čo je v porovnaní s rokom 2019 zvýšenie počtu o 50 obvinených a oproti roku 2018 zvýšenie o 54 obvinených,“ uviedol špeciálny prokurátor v správe o činnosti ÚŠP.