Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

D. LIPŠIC: Za vládu R. Fica zaplatí každá štvorčlenná rodina asi 740 €

Foto: TASR/Martin Baumann

Ficovej vláde Lipšic pripisuje miliónové straty aj za rozhodnutia okolo SPP či za stimuly pre veľké podniky.

Bratislava 10. januára (TASR) - Vládnutie Roberta Fica (Smer-SD) na Slovensku bude stáť krajinu vyše 1,03 miliardy eur. V prepočte tak jedna štvorčlenná rodina zaplatí 738 eur. Tvrdí to predseda opozičného hnutia NOVA Daniel Lipšic. "To znamená, že každá rodina by mohla mať 13. plat, namiesto toho pôjde finančným skupinám," vyhlásil Lipšic, podľa ktorého sociálni demokrati preferujú pri rozhodovaní pred bežnými ľuďmi oligarchov a finančné skupiny.

Účet "najväčších zlodejín" súčasného vládneho kabinetu, ktorý vypracovalo opozičné hnutie, pozostáva zo šiestich hlavných položiek. Dominuje medzi nimi zámer vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Lipšic vychádza z odhadu, že za kúpu dvoch súkromných poisťovní zaplatí štát 400 miliónov eur, pričom strata ďalších 200 miliónov eur vznikne ich zadlžením.

Ficovej vláde Lipšic pripisuje miliónové straty aj za rozhodnutia okolo SPP či za stimuly pre veľké podniky. Strata asi 37 miliónov eur má podľa hnutia NOVA vzniknúť aj v dôsledku zmien manažmentov v štátnych podnikoch. Ďalšie desiatky miliónov eur by podľa hnutia mohlo Slovensko stratiť aj podporou Paroplynového cyklu či prehrou s Union ZP. "Tá reakcia, že oni sa ešte budú odvolávať a nie je to právoplatné, je klamstvo," zdôraznil Lipšic.

Takýto účet chce NOVA vystavovať vláde pravidelne. Ten dnešný plánuje zaslať na Úrad vlády (ÚV) SR "na reklamáciu".

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu ÚV SR.