Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

MUDr. Lipták, vyšetrovaný kvôli darom, spolupracuje s The Economist

Na archívnej snímke praktický lekár Peter Lipták, ktorý musel v Bratislave zatvoriť svoju ordináciu po návšteve polície 13. marca 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Lekár poskytuje britským novinárom informácie o situácii v slovenskom zdravotníctve."Cítim sa v tejto kauze ako obetný baránok," povedal Lipták pre Teraz.sk na margo vyšetrovania svojich vyhlásení.

Bratislava 28. marca (Teraz.sk) - Slovenský praktický lekár Peter Lipták, vyšetrovaný kvôli svojim vyjadreniam v médiách o tom, že od pacientov prijíma dary, spolupracuje s britskými novinármi z The Economist. Pre Teraz.sk to povedal v súvislosti s aktuálnym článkom britského týždenníka, v ktorom sa spomína jeho kauza.

"Situáciu som rozoberal s novinármi z Economistu," priznal. "Vítam spoluprácu s Economistom a predpokladám, že s analýzami sme iba začali. Zatiaľ sme v prvom štádiu a popisujeme následky procesov, ktoré prebiehajú vo východoeurópskych krajinách," vysvetľuje lekár.

"Tieto krajiny po revolúcii ovládli oligarchovia. O čo ide oligarchom dnes vidíme na Ukrajine. Podobný príklad je aj dnešná transformácia nášho zdravotníctva na chorobníctvo, kde ústredné postavenie v tejto transformácii majú finančné skupiny," dodal Lipták.

The Economist píše o Liptákovi ako o lekárovi, ktorý zverejnil skutočnosť, že od pacientov prijíma dary, aby tým poukázal na systémové problémy slovenského zdravotníctva. Nové opatrenia slovenskej vlády v rámci boja s korupciou v zdravotníctve riešia iba symptómy, konštatuje Economist a dodáva, že doktora Liptáka vyšetruje prokurátora pre podozrenie z korupcie.

"Skôr sa cítim v tejto umelej kauze ako obetný baránok. Nafukovanie mojej aféry má zastrieť rozkrádanie verejných fondov, korupciu v zdravotných poisťovniach," reaguje Lipták na otázku Teraz.sk, či pokladá uhol pohľadu Economistu na jeho kauzu za satisfakciu.

"Ja som neriešil zverejňovanie darov, to robili médiá. To, že slobodne prijímam dary od pacientov je legálne. Je to v súlade so zákonmi aj s kresťanskou morálkou. Satisfakciou pre mňa v dnešnej situácii je, keď už aj minister zdravotníctva vysvetľuje lekárom, ako majú obchádzať novoprijaté zákony tým, že od pacientov majú prijímať dobrovoľné dary namiesto zrušených poplatkov," dodáva.

Televízna diskusia s MUDr.Liptákom z 13. februára: Vyhrážajú sa mi smrťou



Medializované vyjadrenia Petra Liptáka o prijímaní darov od pacientov neostali bez povšimnutia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten vydal už 9. februára pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov.

Ako TASR 10. februára informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, z výrokov vyplynulo podozrenie z korupčného správania sa. "Polícia a prokuratúra koná v tejto veci," doplnila.

Polícia vtedy potvrdila, že sa začala Liptákovými vyjadreniami zaoberať. "Urobili sme tak okamžite po ich zverejnení z úradnej povinnosti," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.



Na otázku, či mu jeho gesto v podobe medializovaných vyjadrení stálo za to, že ho teraz vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní pre podozrenie z korupcie, Lipták odpovedá, že takto podľa neho otázka nestojí.

"Nejde tu o nejaké moje problémy či momentálne gestá. Situácia sa už stáva v spoločnosti neúnosnou, a aj zdravotníctvo sa prepadáva a ohrozuje zdravie a životy pacientov. Som veľmi spokojný, že môžem byť pre ľudí užitočný. Mojím cieľom je postaviť zdravotný systém z hlavy na nohy a to mi dáva veľkú silu a vytrvalosť. Dnes sme iba na začiatku. Takže spýtajte sa ma povedzme o 10 rokov," uzatvára Lipták.

Praktický lekár Peter Lipták musel v Bratislave zatvoriť svoju ordináciu po návšteve polície 13. marca 2015. Na archívnej snímke Peter Lipták v rozhovore s novinármi.
Foto: TASR/Martin Baumann


Úplatky v zdravotníctve, ktoré majú korene v komunistickej ére, predstavujú vážny problém. Takzvaná systematická korupcia nesužuje len Slovensko, ale aj ostatné krajiny strednej a východnej Európy (SVE), kde preťažené zdravotnícke zariadenia nestíhajú pokryť dopyt pacientov po zdravotnej starostlivosti a slabo platený personál tieto nedostatky rieši prijímaním úplatkov. Konštatuje to vo svojom aktuálnom článku britský týždenník Economist.

Správu TASR o článku v Economiste si môžete prečítať TU.