Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Liptovský Mikuláš ožije ovčiarskymi tradíciami, zvykmi a muzikou

Rezbár Ladislav Stromko (vpravo) z Liptovského Mikuláša ponúka svoj tovar na trhu remesiel počas Ovčiarskej nedele v skanzene v Pribyline 26. mája 2013, archívne foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Pre návštevníkov Ovčiarskej nedele sú pripravené ukážky výroby syra, bryndze a črpákov, ovčiarska muzika, tradície aj výrobky.

Liptovský Mikuláš 20. augusta (TASR) – Bačovia z celého Slovenska zavítajú v nedeľu (23. 8.) do Liptovského Mikuláša. Na podujatí Ovčiarska nedeľa predvedú činnosti, ktoré sa spájajú s ich remeslom i tradíciami a ponúknu ochutnávku špecialít. Program doplnia vystúpenia gajdošov, folkloristov a hra na trombit.

Podľa organizátorky Jarky Fusáňovej je podujatie voľne prístupné pre verejnosť. Očakávajú účasť bačov z rôznych končín Slovenska či najstaršieho baču.

"Podarilo sa nám spojiť sily so známou liptovskou etnologičkou Ivetou Zuskinovou, ktorá je špecialistkou na ľudovú a ovčiarsku kultúru a tento rok vydala novú knihu Ovčiari na Slovensku. Je pre nás veľkou inšpiráciou, preto sme okolo knihy vystavali celý nedeľňajší program. Knihu na záver dňa pokrstíme," priblížila pre TASR Fusáňová.

Pre návštevníkov Ovčiarskej nedele sú pripravené ukážky výroby syra, bryndze a črpákov, ovčiarska muzika, tradície aj výrobky. Tiež krátke čítanie z ovčiarskej knihy, položenie klobúka na megabaču zo slamy, plieskanie bičom a divadelné pásmo s názvom Matej Korvín a bačovia. Predstaví sa aj folklórny súbor Liptov z Ružomberka.

Podujatie sa uskutoční na lúke v ubytovacom rezorte Maladinovo.