Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Liptovský Mikuláš vyhlásil mimoriadnu situáciu, dôvodom je medveď

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Liptovský Mikuláš 17. marca (TASR) - Mesto Liptovský Mikuláš v nedeľu vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Súvisí to s výskytom medveďa hnedého. Samospráva žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí. Po zasadnutí krízového štábu o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Medveď bol záchrannými a bezpečnostnými zložkami vytlačený do neobývaných zón, kde po ňom zásahové tímy nepretržite pátrajú, bezpečnosť obyvateľov v obytných zónach je teda zaistená, prosíme však o zvýšenú opatrnosť. Po zranení piatich ľudí vo veku desať až 72 rokov majú zásahové tímy pokyn medveďa eliminovať," uviedla hovorkyňa.

Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

V súvislosti s výskytom medveďa v meste prijalo žilinské krajské riaditeľstvo polície opatrenia s cieľom ochrany občanov. Do služieb nasadilo zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie. "Budú pripravení v prípade potreby okamžite zasiahnuť," ubezpečila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj fotografie a videá. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra. Policajné hliadky ho vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.