Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Aktuálna krimi novinka od Američana Johna Grishama prináša veľmi znepokojivú tému zločinu v oblasti súdnictva.

Bratislava 13. februára (TASR) - Novinky z oblasti krimi, románu pre ženy, gastronómie a poviedok z pera zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Aktuálna krimi novinka od Američana Johna Grishama prináša veľmi znepokojivú tému zločinu v oblasti súdnictva. Hlavným hrdinom je rešpektovaný a uznávaný sudca zvolený ľuďmi, ktorý však skrýva nesmierne temnú a znepokojivú časť svojho života. Je sériovým vrahom, má zoznam ľudí, ktorí ho počas jeho života urazili, pomaly a systematicky ich sleduje a napokon zabíja. Nikdy ho však nechytia, pretože je veľmi inteligentný, rozumie kriminálnej justícii, ako aj policajnej práci.

Katie Gutierrez prichádza s románom pre ženy Dvojitý život. Nikto ani len netušil, že Dolores Lora Riverová vedie dvojitý život. Vydatá naraz za dvoch mužov dokázala dlhý čas udržať obe rodiny v šťastnej nevedomosti. Raz však každá bublina praskne a keď sa Lorin prvý muž Fabian dozvie pravdu, nemôže sa to skončiť inak ako tragédiou. Andresa Russoa nájdu mŕtveho v hotelovej izbe a Fabian sa k jeho vražde prizná bez mihnutia oka. Po viac ako 30 rokoch sa k prípadu vracia spisovateľka Cassie Bowmanová, ktorú odmalička fascinovali pravdivé kriminálne príbehy. Sama vie, aké komplikované môžu byť rodinné pomery, a prekvapí ju, keď Lora súhlasí s rozhovorom.

Michael Greger je autorom kuchárskej knihy Ako nedietovať. Je zakladateľom webovej stránky Nutritionfacts.org., ktorej cieľom je vzdelávať verejnosť o tom, ako vyzerá zdravé stravovanie, a spájať ju s komunitou prostredníctvom podcastov, videí a blogov. V novinke uvádza uvedomelé stravovanie, ako sa zdravo a zmysluplne stravovať a udržať si žiaducu váhu. Kniha receptov ponúka chutné a zároveň zdravé jedlá.

Japonec Haruki Murakami prichádza s knihou poviedok Slepá vŕba a spiaca žena. Zbierku vytvára 24 veľmi rozmanitých poviedok, líšia sa rozsahom aj obsahom, často sú však založené na vyslovene banálnej udalosti, na pozorovaní, spomienke či pocite a zanechávajú v čitateľovi rozporuplné pocity čohosi znepokojujúceho, čo dokážeme len ťažko obsiahnuť. Odohrávajú sa v Japonsku, Taliansku, Grécku aj na Havaji a stierajú hranice medzi možným a nemožným.