Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková prichádza s novým románom pre ženy Olívia a on. Je pokračovaním bestselleru Olívia.

Bratislava 6. marca (TASR) – Novinky z oblasti románu pre ženy, psychológie, sveta fantázie aj životného štýlu z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková prichádza s novým románom pre ženy Olívia a on. Je pokračovaním bestselleru Olívia. Olíviin život sa krásne naplnil. Okrem milovanej hudby sa súčasťou jej dní stala Sofia, stará pani, ktorú si nesmierne obľúbila, a Oliver. Vďaka týmto dvom ľudom sa jej ľahšie znášajú problémy doma, ktoré nemajú konca. Olívia stretáva na svojej ceste nových ľudí, ktorí liečia jej ubolenú dušu a vrátia jej na tvár úsmev.

Posolstvo noci – Fascinujúci svet snívania je novinkou z oblasti psychológie od britskej autorky Theresy Cheung. Nadväzuje v nej na priekopníkov teórie o našom podvedomí Carla Gustava Junga a Sigmunda Freuda, ktorí tento pojem zadefinovali. Výkladu snov sa venuje celý svoj život a tvrdí, že keď sa zamilujeme do svojich snov, zamilujeme sa sami do seba.

Američanka Lisa See je autorkou príbehu o dospievaní v búrlivých moriach okupovanej Kórey s názvom Ostrov morských žien. Jong-suk a Mi-dža sú priateľkami na život a na smrť a ich vzťah je v románe zaznamenaný od detstva až po starobu. Prežili spolu japonskú okupáciu Kórey, druhú svetovú vojnu či vznik samostatného kórejského štátu. Okrem spoločenských udalostí, s ktorými sa každá musí vysporiadať po svojom, ich spája aj rovnaké živobytie. Obidve pracujú ako morské ženy henjo, potápačky živiace sa často za cenu vlastného zdravia a niekedy aj života celodenným lovom morských živočíchov. Jong-suk a Mi-dža prežívajú všetko spolu, stratu rodičov, manželstvo, tehotenstvo aj vojnu.

Českí autori Jasmína a Pavel Houdek v knihe Moderná sebaobrana čitateľa naučia, ako rozpoznať rôzne formy násilia a manipulácie a ako sa im účinne brániť. Autori manželia Jasmína a Pavel Houdek sumarizujú najbežnejšie situácie, s ktorými sa stretli jednak osobne a jednak prostredníctvom širokého spektra svojich známych a študentov. Popritom poradia, ako 'čítať' nebezpečné prostredie, ako sa nepoddať vlastnému strachu a v pokoji konať ešte predtým, než vôbec k agresii dôjde.