Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Možno si zatancujeme na druhom svete je kniha textov a krátkych próz Oľgy Feldekovej. Autorku a maliarku Máriu Medveckú spája Orava.

Bratislava 27. marca (TASR) - Novinky z oblasti severského krimi, slovenskej prózy, bylinkárstva či rodinnej ságy z pera domácich a zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Lars Kepler je autorom severského krimi Pavúk. Pred troma rokmi dostala Saga Bauerová nečakanú pohľadnicu. Neznámy odosielateľ sa v nej vyhrážal zbraňou s deviatimi bielymi nábojmi, pričom jeden z nich je určený pre inšpektora Joona Linnu. Zachrániť ho vraj môže jedine Saga. Na malom ostrove pred prístavom Kapellskärs bolo nájdené telo rozpustené v kyseline a na mieste činu ostala biela nábojnica. Odkaz chladnokrvného vraha je jasný. Ďalšia vražda bude nasledovať, ak sa vyšetrovateľom nepodarí rozlúštiť komplikované hádanky. Joona Linna a Saga Bauerová musia spojiť sily, aby zachránili budúce obete, kým nebude príliš neskoro.

Možno si zatancujeme na druhom svete je kniha textov a krátkych próz Oľgy Feldekovej. Autorku a maliarku Máriu Medveckú spája Orava. Preto je aj spojenie Oľginých starších textov s ilustráciami Márie Medveckej akousi prirodzenou symbiózou. Čitateľa novej knihy čaká prechádzka Oľginou rodnou Oravou, ale aj spomínanie na silné spoločenské momenty našej histórie. Autorka čitateľa sprevádza rôznymi príbehmi s humorom jej vlastným a dušou malého dievčatka.

Rok bylinkára je praktická kniha z pera Ivety Henzelyovej, ktorá čitateľom pomôže orientovať sa v záhrade aj v prírode počas celého roka. Čitateľa učí, ako bylinky rozpoznávať, ako ich používať a či spracovávať. Zavedie ho aj do histórie a dozvie sa, ako s bylinkami narábali naši predkovia.

Bianca Pitzorno je autorkou rodinnej ságy Sen o šijacom stroji. Začiatkom minulého storočia si v jednom nemenovanom malom talianskom mestečku jedna mladá žena vďaka svojej šikovnosti vyslúžila miesto krajčírky v bohatej rodine. Tú mladú ženu do jej remesla zaučila jej babička. Dievča sa rýchlo vypracuje, usiluje sa žiť nezávisle, a hoci túži po tom, aby si prečítala všetky módne časopisy, ktoré jej občas prinesú bohaté panie, rýchlo pochopí, že tie najvzrušujúcejšie príbehy sa dozvedá práve pri práci - keď svojim zákazníčkam berie miery a šije šaty. Práve tam sa totiž pošepky prezrádzajú všetky rodinné tajomstvá, ktoré mali ostať naveky utajené.