Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Na úrade vlády pokračuje rokovanie s lekárskymi odborármi

Na snímke sprava v popredí minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský, predseda vlády SR Eduard Heger počas rokovania vlády so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na Úrade vlády 26. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Odborári naďalej trvajú na požiadavke zvyšovania platov vrátane odmeňovania za odpracované roky.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Vláda a lekárski odborári pokračujú v sobotu v rokovaniach na Úrade vlády SR. Obe strany deklarujú ochotu dohodnúť sa, nevyriešenou zostáva platová otázka.

Za mediátora sa pôvodne ponúkla Slovenská lekárska komora. Lekárske odborové združenie (LOZ) ponuku odmietlo, rokuje sa tak bez mediátora.

Odborári naďalej trvajú na požiadavke zvyšovania platov vrátane odmeňovania za odpracované roky. "Keď pán premiér a ministri hovoria, že sedem bodov je vyriešených, čakáme, že to bude v najbližších dňoch schválené v parlamente. To bude pre nás potvrdením, že to myslia vážne," zdôraznil šéf LOZ Peter Visolajský.



Viaceré nemocnice na Slovensku pre hromadné výpovede lekárov od decembra rušia, prípadne odkladajú plánované operácie. Pacientov na ne okrem iných neobjednáva Univerzitná nemocnica Bratislava, Nemocnica Poprad či Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) poslal riaditeľom nemocníc list, v ktorom im odporúča zvážiť všetky kroky na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti od 1. decembra. Na zabezpečenie lôžok ich žiada o preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Pri memorande je podľa Lengvarského zatiaľ dohoda na siedmich bodoch, nevyriešenými zostávajú platy. Odborári trvajú na zvýšení miezd pre lekárov za odpracované roky. Kritizujú zámer ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zaviesť stabilizačný príspevok pre zdravotníkov, ktorí zostanú v nemocniciach. Premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že vláda neplánuje ustúpiť od návrhu na stabilizačný príspevok.