Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

LOZ žiada zabrániť špekulatívne skupovanie pohľadávok nemocníc

Na snímke šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Foto: TASR - Dano Veselský

Odborárov znepokojili informácie, že do posledného oddlženia nemocníc sa nezapojil najväčší veriteľ voči zdravotníckym zariadeniam.

Bratislava 18. januára (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada štát o legislatívnu úpravu, ktorá zabráni špekulatívnemu skupovaniu pohľadávok nemocníc. TASR o tom informoval šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Odborárov znepokojili informácie, že do posledného oddlženia nemocníc sa nezapojil najväčší veriteľ voči zdravotníckym zariadeniam.

"Vyzývame ministerstvo zdravotníctva, aby okamžite uvoľnilo oddlžovaným štátnym nemocniciam účelovo viazané prostriedky s príkazom uhradiť tomuto veriteľovi dlžné sumy čo najskôr tak, aby nevznikali štátu ďalšie náklady na úroky a pokuty. Zároveň vyzývame vládu, aby urýchlene pripravila legislatívu tak, aby takéto špekulatívne skupovanie pohľadávok pôvodných veriteľov štátnych nemocníc už nebolo možné. Je úplne jasné, prečo sa tento najväčší veriteľ slovenských zdravotníckych zariadení do oddlžovania nezapája a je to neakceptovateľné a voči našim pacientom nemorálne," uviedol Visolajský.

Spoločnosť BFF Central Europe pre TASR reagovala, že sa oddlžovania zúčastniť nemohla, pretože podmienky boli zamerané na štandardných dodávateľov nemocníc. "Sme však stále otvorení pokračovať v rokovaniach s jednotlivými nemocnicami, ako aj s Ministerstvom zdravotníctva SR o umožnení splácania ich záväzkov," uviedol jej konateľ Marek Duban.

Spoločnosť podľa rezortu zdravotníctva vo svojom portfóliu k 30. júnu 2022 eviduje pohľadávky voči nemocniciam na úrovni istiny v objeme 141,3 milióna eur a voči Národnej transfúznej službe SR v sume 5,7 milióna eur.

Visolajský pripomína, že ide o spoločnosť, s ktorou má skúsenosti aj Univerzitná nemocnica Bratislava. Odborári podali trestné oznámenie pre údajnú škodu takmer 2,3 milióna eur, ktorá mala vzniknúť Univerzitnej nemocnici Bratislava. LOZ tvrdilo, že vznikla v dôsledku toho, že nemocnica neplatila načas splátky za svoj dlh, aj keď na to mala mať peniaze.