Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ĽSNS kritizuje zrušenie klubu, trvá na tom, že mandát Kotlebu nezaniká

Na archívnej snímke z 8. februára 2022 poslanec NR SR Marian Kotleba (ĽSNS) počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kotleba stratil mandát po tom, ako ho Najvyšší súd SR 5. apríla odsúdil v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Zrušenie poslaneckého klubu ĽSNS v Národnej rade (NR) SR je ďalším krokom súčasnej protinárodnej vlády na likvidáciu jedinej skutočnej opozície na Slovensku. Vyhlásila to strana ĽSNS na svojom webe.

"Rozhodnutie, pod ktoré sa podpísal maďarský podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO), je nezákonné, pretože vychádza z nesprávnej skutočnosti, že zanikol poslanecký mandát predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu," uviedla strana. Trvá na tom, že mandát jej šéfovi nezanikol. Odvoláva sa na Ústavu SR. Kotleba si chce mandát ďalej uplatňovať právnou cestou.

Grendel počas týždňa v zastúpení predsedu parlamentu podpísal rozhodnutie, ktorým šéf ĽSNS o mandát prišiel. Keďže sa tým znížil počet členov klubu ĽSNS pod osem, v zmysle rokovacieho poriadku NR SR zanikol.

Kotleba stratil mandát po tom, ako ho Najvyšší súd SR 5. apríla odsúdil v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Náhradníčkou za Kotlebu má byť Slavěna Vorobelová. Tá si mandát uplatňovať chce, no ešte nepovedala, či chce byť súčasťou klubu ĽSNS.