Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ĽSNS navrhuje nový trestný čin diskriminácie v súvislosti s očkovaním

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Každý občan má mať podľa ĽSNS právo rozhodnúť sa, či podstúpi ktorýkoľvek lekársky zákrok.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Poslanci parlamentu za ĽSNS navrhujú do Trestného zákona zaradiť nový trestný čin diskriminácie v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Umožnil by trestnoprávne postihovať každého, kto iného akokoľvek diskriminuje z dôvodu, že sa nepodrobil očkovaniu alebo ho odmieta. Predstavitelia ĽSNS o návrhu informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Strana tiež navrhuje v Zákonníku práce explicitne stanoviť, že zamestnávateľ nemôže očkovanie proti COVID-19 určiť ako požiadavku na riadny výkon dohodnutej práce, a teda nepodrobenie sa tomuto očkovaniu alebo jeho odmietanie klasifikovať ako dôvod na podanie výpovede zamestnancovi.

"Cieľom legislatívneho návrhu je zabrániť diskriminácii osôb, ktoré sa nepodrobili očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 alebo takéto očkovanie odmietajú, a tým ochrániť základné ľudské práva a slobody občanov Slovenskej republiky," skonštatovali poslanci v dôvodovej správe návrhu.

Každý občan má mať podľa ĽSNS právo rozhodnúť sa, či podstúpi ktorýkoľvek lekársky zákrok. Poslanci si myslia, že hoci vláda deklarovala dobrovoľnosť očkovania, sú osoby, ktoré sa tomuto očkovaniu nepodrobili alebo ho odmietajú, často vystavené diskriminácii. Vláda a parlament podľa nich prijímajú predpisy, ktoré umožňujú diskrimináciu neočkovaných, a štátne a súkromné inštitúcie zase znevýhodňujú neočkované osoby, ktoré sú u nich zamestnané alebo ktoré sú na ne odkázané.

Poslanci sa odvolávajú najmä na nedávnu novelizáciu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá umožnila Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnym úradom verejného zdravotníctva dočasne podmieňovať vstup do priestorov, kde sa zhromažďujú osoby, preukázaním sa potvrdením o absolvovaní očkovania alebo negatívnym testom. Toto ustanovenie navrhujú v novele vypustiť.