Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ĽSNS odsudzuje schválenie obrannej dohody s USA

Na archívnej snímke Martin Beluský. Foto: TASR - Michal Svítok

Strana pripravuje viaceré politické i občianske aktivity, ktorými chce verejnosť informovať o neprijateľnosti takejto zmluvy.

Bratislava 12. januára (TASR) - Opozičná ĽSNS odsudzuje hlasovanie, ktorým v stredu vláda SR schválila obrannú dohodu s USA. Strana to konštatuje vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytol jej podpredseda Martin Beluský.

"Je veľmi smutné, keď samotná vláda, ktorá má zo všetkých síl chrániť a zveľaďovať záujmy SR a jej obyvateľov, namiesto toho presadzuje záujmy cudzích mocností," podotýka strana. Pripravuje viaceré politické i občianske aktivity, ktorými chce verejnosť informovať o neprijateľnosti takejto zmluvy.

Rozhodnutie vlády kritizuje aj líder mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík. "Za 100 miliónov dolárov doslova predali dve kľúčové slovenské vojenské letiská americkej armáde," uviedol v stanovisku, ktoré zaslal pre TASR. Tvrdí, že vláda hrubo a arogantne odignorovala všetky pripomienky verejnosti aj výhrady generálneho prokurátora. Kritizuje tiež alibistický postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej. "Inokedy mudruje do každej maličkosti, ale keď ide o americké základne, tak podozrivo mlčí," doplnil.

Ocenil, že sa voči zmluve stavajú aj niektorí slovenskí zamestnávatelia a vyzval aj ostatné združenia a organizácie, aby našli odvahu a vyjadrili jasný odpor. Apeloval tiež na zvyšok opozície a poslancov v parlamente. "O osude Slovenska v tak závažnej otázke musia rozhodnúť občania v referende, nie dočasní vládni politici, ktorí už dávno stratili dôveru občanov a po voľbách zrejme aj tak zutekajú do zahraničia," reagoval s tým, že ak má byť referendum účinné, nesmie byť agendou len jednej politickej strany.

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Pred rokovaním vlády dohodu schválila aj Bezpečnostná rada SR. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.


Dohoda s USA má posilniť vzájomnú spoluprácu SR a USA. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) i šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) deklarovali, že plne rešpektuje suverenitu SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA na území SR.