Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sólymos: Vláda zatiahla ručnú brzdu v spolunažívaní Maďarov a Slovákov

Na archívnej snímke predseda Most-Híd László Sólymos. Foto: TASR - Dano Veselský

Potýčka po odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne, ktorej sa zúčastnil predseda maďarského parlamentu László Kövér, je podľa Sólymosa čerešničkou na torte.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Súčasná vláda po desiatich rokoch spolunažívania Maďarov a Slovákov zatiahla ručnú brzdu. Zneužíva to, že maďarská menšina ostala bez parlamentnej politickej reprezentácie. Na sociálnej sieti to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Most-Híd László Sólymos s tým, že „koaličný parný valec" nemá kto zastaviť alebo pribrzdiť.



Sólymos hovorí, že pri zakladaní Mostu-Híd chceli dosiahnuť normálne spolužitie Maďarov a Slovákov. Za posledné desaťročie sa podľa neho podarilo znížiť národnostné napätie. „Výsledky sme dosahovali bez toho, aby to medzi Maďarmi a Slovákmi 'vrelo'. Po rokoch sme sa dopracovali k tomu, že politici prestali hrať s maďarskou kartou," podotkol Sólymos.

Potýčka po odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne, ktorej sa zúčastnil predseda maďarského parlamentu László Kövér, je podľa Sólymosa čerešničkou na torte.

„Na tej torte, ktorú vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽANO) prezdobili sladkými sľubmi. Jedným z nich bolo vyhlásenie premiéra na návšteve v Maďarsku, keď povedal, že chce urobiť všetko preto, aby sme sa tu cítili doma," povedal Sólymos.

Mlčať o deportáciách Maďarov na Slovensku je prejavom neúcty voči tým, ktorí po druhej svetovej vojne prišli o všetko. Tí ľudia si zaslúžia, aby sa im Slovensko ospravedlnilo, tvrdí Sólymos.

V Šamoríne za účasti Kövéra odhalili v pondelok (2. 8.) pamätník vysídleným Maďarom. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v reakcii na vyjadrenia Kövéra pri odhalení pamätníka požiadal maďarských predstaviteľov, aby vážili slová, nenarúšali zmier a rešpektovali Slovensko ako rovnocenného partnera. Skonštatoval, že spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou Maďarska o dobré bilaterálne vzťahy. Za slovenského ministra a jeho vyjadrenie sa postavil aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár so svojím hnutím Sme rodina.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v tejto súvislosti zaslalo Maďarsku diplomatickú nótu. Žiada, aby maďarská strana postupovala v zmysle zaužívaných a štandardných diplomatických postupov a vopred informovala slovenskú stranu o účele návštevy svojich štátnych predstaviteľov.