Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľuboša F., obvineného z vraždy M. Sýkoru, budú stíhať väzobne

Ilustračné foto Foto: TASR

Rozhodol o tom dnes Okresný súd Bratislava I, ktorý tak vyhovel návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry SR.

Bratislava 16. mája (TASR) - Ľuboš F., považovaný za bossa nitrianskeho podsvetia, v súvislosti s najnovším obvinením z vraždy Miroslava Sýkoru z 90. rokov zostáva vo väzbe.

Rozhodol o tom dnes Okresný súd Bratislava I, ktorý tak vyhovel návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry (GP) SR. Podľa rozhodnutia súdu dôvodom väzobného stíhania je možnosť úteku. Voči dnešnému rozhodnutiu nižšieho súdu sa právny zástupca obvineného Ľuboša F. Ladislav Kuruc odvolal a o odvolaní bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Ľuboša F. na dnešné neverejné zasadnutie eskortovali z cely policajného zadržania kukláči. Následne súd rozhodoval o väzbe ďalších troch obvinených. Prokurátor GP pôvodne navrhoval, aby ich vzali do väzby aj pre pokračovanie v trestnej činnosti a ovplyvňovanie svedkov. "Je to 100-percentný výmysel," povedal po opustení súdnej miestnosti Ľuboš F.

Ľuboš F. v prítomnosti svojho advokáta vypovedal v pondelok (13.5.) popoludní pred vyšetrovateľom takmer hodinu a pol a rozhodne popieral akúkoľvek účasť na vražde zakladateľa skupiny sýkorovcov, ktorá sa odohrala začiatkom februára 1997 pred bratislavským hotelom Holiday Inn na Bajkalskej ulici. Prípad dozoruje Odbor osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR. Z vraždy Sýkoru, silného muža bratislavského aj slovenského podsvetia, polícia obvinila dovedna štyroch ľudí, medzi nimi je aj muž, v hlavnom meste známy pod prezývkou Kofola. Kvarteto spolupracovalo so zavraždeným Petrom Križanovičom, prezývaným Duran. Práve Duran mal mať so Sýkorom spory v súvislosti s rozdelením lupu takmer 200 miliónov Sk z pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) v Nitre. Obvineného Ľuboša F. zadržala polícia v nedeľu 12. mája pred polnocou v jeho dome v Nitre.

Ľuboša F. už dávnejšie obvinili z podielnictva aj vraždy Petra Čongárdyho, alias Čongiho, ktorý bol jedným z nastupujúcich bossov sýkorovcov. V skupine mal na starosti financie. Zavraždili ho 9. septembra 2004 v Bratislave. Ľuboša F. doteraz stíhali na slobode. Vo väzbe bol len krátky čas. V minulosti jeho meno figurovalo v súvislosti s kauzou falošných diaľničných nálepiek, keď prípad pojednával Okresný súd Bratislava II a odvolací Krajský súd. Meno Ľuboša F. sa skloňovalo aj s práve so spomínanou rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre. On však osobne viac ráz pre médiá striktne odmietal prepojenie na podsvetie a vyhlasoval sa za podnikateľa. Sám mal byť na strane druhej, paradoxne práve blízky skupine sýkorovcov. Križanovič, alias Duran, presunul svoje aktivity do Nitry a začal údajne spolupracovať s Ľubošom F. Najskôr na neho údajne skupina sýkorovcov spáchala atentát, keď po streľbe mu museli amputovať nohu. Následne po vražednom atentáte na Sýkoru zahynul Duran pri bombovom atentáte, keď páchatelia umiestnili nálož pod jeho auto v bratislavskej Petržalke.

Polícia o prípade obvinenia Ľuboša F. v pondelok 13. mája mlčala a odporučila médiám, aby sa s otázkami obrátili na Generálnu prokuratúru SR. Tá tvrdí, že vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených sa nebude v súčasnosti vyjadrovať. "Odbor osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených nebude v súčasnosti poskytovať bližšie informácie v tejto trestnej veci," povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. K prípadu sa nevyjadrovalo ani Prezídium Policajného zboru SR.