Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lubyová: GP SR dáva za pravdu postupu MŠVVŠ pri registrácii SAV

Na archívnej snímke Martina Lubyová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa Lubyovej sa konštatuje, že ministerstvo, ktoré uskutočňuje registráciu, môže konanie o návrhoch na zápis uskutočniť dvoma spôsobmi.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR dáva za pravdu postupu ministerstva školstva pri registrácii organizácií Slovenskej akadémie vied (SAV). GP SR informuje, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR by malo v tejto súvislosti rozhodnúť, a to buď zastavením registrácie ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie (VVI) alebo ich registráciou. Uviedla to v pondelok po skončení rokovania Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS).

"Konštatuje sa tu, že zriaďovateľ, teda SAV, v zákonne stanovej lehote požadované údaje nedoplnil a postupne ich dopĺňal v mesiacoch jún a júl," povedala Lubyová. Podľa nej toto potvrdzuje stanovisko a informáciu, ktoré ministerstvo školstva od začiatku tlmočilo, "že zo strany SAV nebol dodržaný zákon pri procese zapisovania do registra".

Podľa Lubyovej sa konštatuje, že ministerstvo, ktoré uskutočňuje registráciu, môže konanie o návrhoch na zápis uskutočniť dvoma spôsobmi, a to buď zápisom návrhov do registra, alebo zastavením tohto konania. "Konanie, na ktorom sme sa dohodli 22. augusta spolu s vedením SAV, vicepremiérom Richardom Rašim (Smer-SD) a predsedom parlamentného školského výboru Ľubomírom Petrákom (Smer-SD), že budeme konať vo veci registrácie do 11. septembra, môže vyzerať tak, že sa buď ústavy zaregistrujú, alebo sa táto registrácia zastaví," povedala Lubyová. Zároveň podotkla, že GP SR upozornila ministerstvo, aby v primeranej lehote konalo.

"Z našej strany nešlo o nejaké prieťahy, aby sme niekoho šikanovali. Išlo o to, aby sme rokovali a hľadali riešenia pre SAV, aby sa to dalo inak urobiť," vysvetlila Lubyová. Doplnila, že vzhľadom na to, že rezort školstva vedel o tom, že sa SAV obrátila na GP SR, chceli aj vyčkať na toto rozhodnutie. "Momentálne sa registrácia robiť nebude," povedala Lubyová s tým, že ďalší postup pre SAV určí podľa nej Národná rada (NR) SR.

"Pre mňa je to absolútne neštandardné, že prokuratúra dala jedno vyjadrenie ministerstvu školstva, ktoré je rozsiahle, a odporúča mu, aby zastavilo celé konanie, a druhé rozhodnutie zaslala SAV, kde nepopisuje všetky kroky," poznamenal poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS). Podľa neho poslanci nie sú absolútne o celej veci dostatočne informovaní. "Zajtra (11.9.) prebehne schôdza, bude sa rokovať o jednotlivých návrhoch, tie prejdú a vznikne tu absolútny chaos, pretože nikto nebude vedieť, čo sa bude diať. Respektíve, jednotlivé inštitúcie SAV budú musieť skončiť, čo bude mať za následok, že budú končiť zmluvy, projekty. Pre mňa je to absolútny koniec celej SAV," dodal poslanec.