Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lubyová: Život na škole v Nitre sa po nehode vrátil do bežného režimu

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová navštívila 31. januára 2020 Strednú odbornú školu techniky a služieb v Nitre. Pri tejto príležitosti odovzdala stredoškolákom hodnotenia za prvý polrok. Na snímke žiak, ktorý bol účastníkom tragickej nehody autobusu v polovici novembra minulého roku a pomáhal pri poskytovaní prvej pomoci, si preberá polročné hodnotenie od Ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej. Foto: TASR Henrich Mišovič

Ministerka sa stretla aj so žiakom Alexom, ktorý bol účastníkom nehody a pomáhal pri poskytovaní prvej pomoci.

Nitra 31. januára (TASR) – Žiaci Strednej odbornej školy techniky a služieb v Nitre si v piatok prevzali polročné vysvedčenia. Odovzdala im ich ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. „Dnes sme tu symbolicky odovzdali vysvedčenia všetkým našim vyše 693.000 žiakom na celom Slovensku, ktorí študujú na 3158 školách. Medzi nimi je aj vyše 60.000 prváčikov,“ povedala Lubyová.



Nitriansku strednú školu si ministerka nevybrala náhodne, vrátila sa tam po vyše dvoch mesiacoch. Práve žiaci Strednej odbornej školy techniky a služieb v Nitre cestovali v autobuse, ktorý 13. novembra havaroval na štátnej ceste I/65 medzi Nitrou a Zlatými Moravcami pri Malante. Jedna z najtragickejších nehôd v histórii Slovenska si vyžiadala 12 obetí, z toho štyri maloleté deti. Zranených bolo ďalších 20 ľudí. V autobuse sa viezlo deväť žiakov školy, štyria z nich zahynuli. „Aj vďaka vedeniu školy a psychológom sa život v škole vrátil do normálnych koľají, škola sa so situáciou veľmi dobre vyrovnala,“ povedala ministerka.

Jej slová potvrdila aj riaditeľka školy Dana Kročková, podľa ktorej sa tragická udalosť neprejavila na výsledkoch žiakov. „Po nehode sa približne dva týždne normálne nevyučovalo, bolo to mimoriadne náročné obdobie pre žiakov aj učiteľov. No ešte pred Vianocami sa do vyučovania zapojili aj žiaci, ktorí sedeli v tom autobuse. Napriek tomu, že sa život na škole vrátil do starých koľají, denne spomíname na žiakov, ktorí sa stali obeťami tragickej nehody,“ skonštatovala Kročková.

Ministerka sa stretla aj so žiakom Alexom, ktorý bol účastníkom nehody a pomáhal pri poskytovaní prvej pomoci. Z autobusu vyniesol spolužiačku, pomáhal aj ďalšiemu spolužiakovi, ktorý bol v kóme. „Prvýkrát som sa s ním stretla v nemocnici. Ešte v šoku hovoril, že chcel ísť do duálneho vzdelávania, no nedostal sa. Podarilo sa nám spolu s riaditeľkou školy nájsť firmu, ktorá Alexa od začiatku februára berie do duálu,“ povedala Lubyová, ktorá žiakovi odovzdala novú učebnú zmluvu. Zároveň potvrdila, že by mal byť navrhnutý na ocenenie Detský čin roka.