Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lučanský: Obavy z rozpustenia tímu Kuciak môžu mať zatiaľ neobvinení

Na archívnej snímke prezident Policajného zboru Milan Lučanský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Lučanský nebude konkretizovať kroky, lebo ich prezradením by mohlo varovať ľudí, proti ktorým polícia podľa zákona zasiahne.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Hystéria z rozpustenia vyšetrovacieho tímu Kuciak môže zachvátiť maximálne obžalovaných a aj ďalšie zatiaľ neobvinené osoby zo súkromnej a štátnej sféry. Povedal to prezident Policajného zboru Milan Lučanský na sociálnej sieti. Vyšetrovací tím sa rozhodol rozpustiť na základe konzultácie s dozorovým prokurátorom.

Lučanský pripomenul, že tím Kuciak bol zriadený na objasnenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, nie na ďalšie trestné činy, ktoré z priebehu vyšetrovania vyplynuli. "Na týchto trestných činoch ďalej pracujeme, pracujú na nich rovnakí vyšetrovatelia, ako boli v tíme Kuciak," potvrdil prezident.

Pre vyšetrenie nahrávky Trnka-Kočner bola napríklad zriadená pracovná skupina Hmla. Lučanský nebude konkretizovať kroky, lebo ich prezradením by mohlo varovať ľudí, proti ktorým polícia podľa zákona zasiahne.

"Napriek skutočnostiam, ktoré ovládajú nielen advokáti, ale aj predstavitelia z politického života, ma v médiách zaskočili niektoré hysterické vyjadrenia, ktoré pomaly hovoria o tom, že týmto krokom marím vyšetrovanie iných trestných činov, ktoré vyplynuli z vyšetrovania vraždy," povedal Lučanský.

Uviedol tiež, že si za prácou vyšetrovacieho tímu Kuciak stojí, jeho členov považuje za profesionálov a verí, že súd nenájde dôvody, aby spis vrátil na spätné dokazovanie. "Ak sa tak stane, nikto iný ako vedúci vyšetrovacieho tímu Kuciak nebude mať na starosti jeho doplnenie. Zo strany vedenia Policajného zboru môžem povedať, že ak bude na tieto úkony potrebovať napríklad analytikov alebo operatívcov, bude mu vyhovené," doplnil Lučanský.

Lučanského a políciu kritizovala za rozpustenie vyšetrovacieho tímu iniciatíva Za slušné Slovensko a právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Rovnako aj opozícia. Nezaradený poslanci okolo Ľubomíra Galka sú presvedčení, že vyšetrovací tím Petra Juhása musí pokračovať. Galko chce o téme hovoriť na brannobezpečnostnom výbore, kde chce počuť postoj ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) a Lučanského.

Rozhodnutie kritizuje napríklad aj mimoparlamentná strana Za ľudí. Tento krok sa jej javí ako politický a cieľom je zabrániť vyšetreniu všetkých káuz, ktoré vyšli na povrch po vražde novinára. Nezaradený poslanec Zsolt Simon si myslí, že tím mal ostať zachovaný a jeho zrušenie považuje za umelé vytváranie prekážok vo vyšetrovaní.