Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lučanský: Polícia pri kontrolách postupovala v zmysle uznesenia vlády

Voľný pohyb osôb je od 8. do 13. apríla 2020 na Slovensku obmedzený. Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Rozhodla o tom vláda v rámci rozšírenia opatrení počas núdzového stavu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Rezort aj polícia vyzývajú občanov, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné. Dôvod na cestu mimo okresu je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády. Uviedol to policajný prezident Milan Lučanský po tom, ako predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) napísal na sociálnej sieti, že mali byť policajné kontroly v súvislosti s obmedzením slobodného pohybu náhodné. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

"Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta Policajného zboru pre hliadkovú činnosť policajtov," povedal Lučanský. Policajný prezident zároveň dodáva, že sa s týmto rozkazom stotožnilo aj vedenie rezortu vnútra.



"Kontroly mali byť náhodné. Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk. Napriek tomu - nehaňme ich za to. Malo by to byť už v poriadku," uviedol na sociálnej sieti premiér. Svoj status však neskôr zmazal.

Rezort aj polícia vyzývajú občanov, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné. Dôvod na cestu mimo okresu je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať. Ak policajti zistia, že niekto porušil zákaz neopodstatnene, podľa slov rezortu ho otočia naspäť. Ministerstvo vnútra upozorňuje tiež na možné pokuty vo výške 1659 eur.

Od stredy rána sa tvoria na mnohých miestach Slovenska rozsiahle dopravné kolóny v súvislosti s kontrolovaním obmedzenia pohybu, ktorý vyhlásila vláda SR.