Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľudia čakajúci pred volebnou miestnosťou musia mať priestor na voľbu

Na snímke tvoriace sa rady pred volebnými miestnosťami vo volebnom okrsku na Gymnáziu na Pankúchovej ulici počas spojených regionálnych volieb 29. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Povedali to predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Ľudia čakajúci pred volebnou miestnosťou, ktorí chcú odvoliť, musia mať podľa zákona vytvorený priestor na voľbu. Povedali to predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

"Zákon hovorí a počíta s možnosťou, že pred volebnou miestnosťou môže byť aj nápor voličov. Zákon hovorí, že hlasovanie vo volebnej miestnosti sa skončí až vtedy, keď posledný volič, ktorý sa o 20.00 h dostavil do volebnej miestnosti, využije svoje volebné právo," priblížila Chmelová.

Pokračovala, že hlasovanie za zástenou dlhšie trvá, čo potvrdili niektoré samosprávy. Niektoré obce sa sťažovali na málo zásten vo volebných miestnostiach.