Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

BARTUŠKA: Ľudia na námestiach chceli slobodu i plné chladničky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko

S odstupom času si bývalý člen študentských vodcov revolúcie myslí, že väčšina spoločnosti má v súčasnosti vyššiu kvalitu života ako pred takmer tromi desaťročiami.

Bratislava 17. novembra (TASR)- Príčinou Nežnej revolúcie bol ekonomický rozklad Československa a absencia slobody cestovania jeho občanov. Pre TASR to uviedol jeden zo študentských vodcov revolúcie a bývalý člen parlamentnej vyšetrovacej komisie na objasnenie udalostí 17. novembra 1989 Václav Bartuška.

"Väčšina ľudí, ktorá bola vtedy na námestiach, síce hovorila o slobode a demokracii, no zároveň chcela vlastniť autá, mať plné chladničky, tak, ako to videla u Rakúšanov alebo Nemcov. Nemám to však nikomu za zlé. Pre študentov bolo ubíjajúce, keď v Prahe stretli svojich rovesníkov zo západu Európy a vraveli si, že prečo nemôžeme ísť za nimi, keď oni chodia k nám. Znie to malicherne, ale aj toto bola dôležitá motivácia," konštatoval Bartuška, ktorý neverí tomu, že v pozadí Nežnej revolúcie bolo sprisahanie komunistických špičiek a snaha o výmenu vtedajšieho vedenia štátu.

Ešte 19. novembra 1989 ho zadržala polícia, no už o desať dní sa stal členom parlamentnej komisie ako zástupca študentského hnutia. "Bola to v podstate séria náhod. Pre mňa bolo obdobie od môjho prvého zatknutia políciou v roku 1988 až po skončenie práce komisie o dva roky neskôr kľúčovým časom môjho života. Bolo to niečo definujúce pre moju budúcnosť. Patrím k ľuďom, ktorí v roku 1989 vlastne vyhrali svoj život," zdôraznil Bartuška.

S odstupom času si myslí, že väčšina spoločnosti má v súčasnosti vyššiu kvalitu života ako pred takmer tromi desaťročiami. "Podotýkam väčšina, nie všetci. Tým, ktorí chcú na sebe pracovať, sa otvárajú omnoho väčšie šance. Negatívom je zväčšujúca sa priepasť medzi spoločenskými pólmi, medzi bohatými a chudobnými. No celkovo si myslím, že sme to v Novembri 1989 vyhrali," dodal Bartuška.