Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ľudia vyjdú opäť do ulíc, rektori a dekani udeľujú študentom voľno

Pietny spomienkový pochod na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú v Košiciach 2. marca 2018. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podporu Slovensku vyjadria aj vo viacerých metropolách sveta, napríklad v Barcelone, Berlíne, Brne, Haagu, Helsinkách, Kodani, Londýne aj Paríži.

Bratislava 8. marca (TASR) – V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa v piatok 9. marca budú opäť konať zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko. Väčšina vysokých škôl a univerzít udelila študentom na piatok rektorské alebo dekanské voľno.

Organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

Najväčšie zhromaždenie sa uplynulý piatok (2.3.) uskutočnilo v Bratislave. V piatok (9.3.) sa bude opäť konať na Námestí SNP so začiatkom o 17.00 h. Ľudia podľa organizátorov vyjdú do ulíc aj v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Bardejove, Košiciach, Komárne, Krupine, Liptovskom Mikuláši, Leviciach, Levoči, Lučenci, Martine, Námestove, Nitre, Nových Zámkoch, Partizánskom, Prievidzi, Prešove, Revúcej, Rožňave, Ružomberku, Pezinku, Považskej Bystrici, Poprade, Rimavskej Sobote, Senici, Skalici, Spišskej Novej Vsi, Šali, Topoľčanoch, Trenčíne, Trnave, Veľkom Krtíši, Vrábľoch, Žiari nad Hronom, Žiline, ale aj v obci Zábudišová v okrese Nové Mesto nad Váhom. Podporu Slovensku vyjadria aj vo viacerých metropolách sveta, napríklad v Barcelone, Berlíne, Brne, Haagu, Helsinkách, Kodani, Londýne, Mníchove, Vancouveri, Paríži, Prahe, Štokholme, ale aj v lyžiarskom stredisku Kaprun.

Zhromaždenia podporil aj rektor Masarykovej univerzity v Brne Mikuláš Bek. "Chcel by som vyjadriť podporu a solidaritu vysokým školám na Slovensku, slovenským študentom a akademickej obci v ich postoji k otázke prešetrenia prípadu zavraždeného novinára a zaistenia slobody slova a bezpečnosti médií a novinárov ako jedného zo základných pilierov demokracie," uvádza Bek na svojom profile na sociálnej sieti. Pripomenul, že práve v Brne študujú tisícky slovenských študentov a pôsobí tam aj množstvo pedagógov a vedcov. "Nemôže nám byť situácia našich kolegov a susedov ľahostajná," vyhlásil.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) sa na vedenie vysokých škôl a univerzít obrátila s prosbou o udelenie rektorského voľna na piatok, aby sa študenti, ale i zamestnanci škôl mohli zúčastniť protestov nielen v mestách, kde študujú, ale i vo svojich bydliskách. "Cítime potrebu, aby akademické prostredie reflektovalo napätú celospoločenskú situáciu. Sme presvedčení, že budúcnosť krajiny má byť založená na vzdelaní a kritickom myslení, preto musíme jasne odsúdiť akékoľvek prejavy šírenia konšpiračných teórií v spoločenskej a politickej diskusii," píše sa v liste, ktorý rektorom vysokých škôl adresovala ŠRVŠ.

Fakulty a univerzity už požiadavke ŠRVŠ vyhoveli. V Bratislave to sú napríklad Univerzita Komenského, Vysoká škola výtvarných umení, Vysoká škola múzických umení, Slovenská technická univerzita, Vysoké škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Ekonomická univerzita, Paneurópska vysoká škola či Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií. Pripojila sa aj Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Katolícka univerzita v Ružomberku a Prešovská univerzita v Prešove. Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik informoval, že účasť na občianskych zhromaždeniach a pochodoch je slobodným a občianskym rozhodnutím každého študenta a pedagóga. "Pokiaľ študenti v piatok popoludní požiadajú o voľno, dekani fakúlt im vyjdú v ústrety," uviedol Habánik. ŠRVŠ potvrdila, že sa pripojili aj Technická univerzita vo Zvolene, Vysoká škola manažmentu v Trenčíne, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Univerzita J. Selyeho v Komárne.

V piatok 2. marca pochodovalo na spomienkových akciách za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu odhadom okolo 50.000 ľudí približne v 60 mestách na Slovensku a vo svete.




V Nitre bude v piatok protestné zhromaždenie aj oslavy MDŽ



Obyvatelia Nitry sa v piatok 9. marca pripoja k iniciatíve „Postavme sa za slušné Slovensko“. Zhromaždenie sa začne o 17. hodine pred budovou okresného úradu. Organizátori zhromaždenia, komunita Občania pre Nitru, očakávajú nemalú účasť umelcov, politických aktivistov i širokej verejnosti.

Podporu organizátorom vyslovila aj Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Uvedomujeme si vážnosť súčasnej situácie stratou dôvery v tento štát o to viac, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli našimi absolventmi. Podporujeme piatkové zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko,“ informovalo vedenie fakulty. Rektor univerzity Ľubomír Zelenický udelil rektorské voľno na piatok od 13. hodiny s cieľom umožniť študentom i zamestnancom slobodne vyjadriť svoj názor na organizovaných občianskych zhromaždeniach.

Zoskupenie Občania pre Nitru sa požiadavkami pripája k bratislavským organizátorom. „Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin,“ uviedli. Účastníkov zhromaždenia v Nitre zároveň vyzvali k podpore netradičným transparentom. Na biele tričko majú ľudia napísať slogan „Nechceme ďalší krvavý pondelok“ či „Nechceme späť 90. roky“ a tričko následne zafarbiť krvavo červenou farbou.

Paradoxne, v rovnakom čase ako protestné zhromaždenie budú v piatok oslavovať v Nitre Medzinárodný deň žien predstavitelia strany Smer–SD na čele s premiérom Robertom Ficom. Oslavy sa začnú o 17. hodine v Mestskej športovej hale na Klokočine.