Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ľudia si môžu v nemocniciach vyskúšať, ako správne dezinfikovať ruky

Na snímke prítomná žena si kontroluje čistotu svojich rúk pod UV lampou počas spustenia kampane s názvom Spoločne za čisté ruky v 14 slovenských nemocniciach a ústavoch v Bratislave vo štvrtok 5. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Odborníci pripomínajú, že hygiena rúk je nevyhnutná aj mimo pandémie, a to predovšetkým v zdravotníckych zariadeniach.

Bratislava 5. mája (TASR) - Správnu techniku dezinfekcie rúk si môžu ľudia do piatka (6.5.) vyskúšať v nemocniciach po celom Slovensku. Jej účinnosť si následne môžu overiť pomocou špeciálnej ÚV lampy. Urobiť tak môžu v rámci kampane pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk, ktorý každoročne pripadá na 5. mája.

"Ročne v EÚ ochorie 672.000 osôb na infekcie spôsobené rezistentnými baktériami. Ich rezistencia stále narastá a sú preto stále viac a viac nebezpečné. Šesťdesiatštyri percent týchto infekcií vzniká v nemocniciach. Zomrie na ne ročne 33.000 Európanov, čo je viac ako na tuberkulózu, HIV, chrípku alebo úmrtí pri leteckých nehodách,“ uviedla hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre epidemiológiu Mária Štefkovičová.

Odborníci pripomínajú, že hygiena rúk je nevyhnutná aj mimo pandémie, a to predovšetkým v zdravotníckych zariadeniach. "Personál, ale aj každý, kto prichádza do nemocnice, má doslova životy ohrozených skupín vo svojich rukách. Dezinfekcia rúk pri vstupe aj pri odchode zo zdravotníckeho zariadenia sa musí stať štandardom, ktorý budeme všetci dodržiavať,“ povedal Tatul Hakobyan z Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku.
Na snímke prítomná žena si kontroluje čistotu svojich rúk pod UV lampou počas spustenia kampane s názvom Spoločne za čisté ruky v 14 slovenských nemocniciach a ústavoch v Bratislave vo štvrtok 5. mája 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Cieľom projektu je poukázať na to, že dôkladnou dezinfekciou rúk pri príchode do zdravotníckeho zariadenia aj pri odchode z neho ľudia spoločne pomáhajú chrániť návštevníkov a pacientov a zároveň výrazne znižujú riziko ďalšieho šírenia nákazy. Ide v poradí o 4. ročník svetového projektu Deň hygieny rúk, ktorý sa koná v 13 nemocniciach a ústavoch v Trnave, Banskej Bystrici, Košiciach, Bratislave, Nitre, Poprade, Prešove a Ružomberku. "Takéto edukačné činnosti sú dôležité, pretože pomáhajú návštevníkom vybudovať si návyk správnej a účinnej techniky dezinfekcie rúk, vďaka ktorej pomáhajú chrániť nielen seba, ale aj ostatných,“ doplnila Daniela Križanová z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Hoci je umývanie rúk samozrejmosťou od útleho detstva, odborníci sa zhodujú, že návyky je nutné neustále pripomínať. "Celý proces umývania rúk, ktorý trvá maximálne 30 sekúnd, môže zachrániť život,“ skonštatovala primárka Oddelenia klinickej mikrobiológie Fakultnej nemocnice Nitra Anna Líšková.



Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) pripomína, že hygiena rúk zohráva podstatnú úlohu napríklad aj pri hepatitíde A, ktorá sa označuje aj ako choroba špinavých rúk. "V najťažších prípadoch môže toto ochorenie pripútať pacienta na nemocničné lôžko, o čom svedčia aj posledné štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií. S hepatitídou typu A bolo naposledy hlásených v slovenských nemocniciach osem pacientov," priblížila hovorkyňa centra Alžbeta Sivá.