Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ľudia vlani darovali mimovládkam vyše deväť miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Prostredníctvom jednorazových príspevkov ľudia darovali viac ako sedem miliónov eur, najvyššia jednorazovo darovaná suma dosiahla 100.000 eur.

Bratislava 11. januára (TASR) - Ľudia vlani cez systém darujme.sk podporili mimovládne organizácie sumou viac ako deväť miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o vyše 121 percent. Zapojilo sa o 60 percent viac darcov a o 44 percent sa zvýšil aj počet darov. TASR o tom informovala manažérka darujme.sk Zuzana Behríková.

Na výške darov sa podľa Behríkovej výrazne prejavil súcit s Ukrajinou. "Za prvý mesiac vojny darovalo vyše 46.000 ľudí viac ako štyri milióny eur organizáciám, ktoré pomáhali Ukrajincom. (...) Len 25. februára sme prijali viac ako 480.000 eur určených pre mimovládne organizácie," spresnila.

Okrem toho darcovia podporili aj iné témy, napríklad mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú zdravotne znevýhodneným deťom, ľuďom bez domova či v núdzi, chránia životné prostredie, alebo sa snažia o lepšiu vymožiteľnosť práva. "Celkovo poslali v roku 2022 cez darujme.sk vyše 250.000 darov. Najviac darov smerovalo do organizácií Človek v ohrození, Slovenská katolícka charita a ACN – pomoc trpiacej Cirkvi," doplnila Behríková.

Prostredníctvom jednorazových príspevkov ľudia darovali viac ako sedem miliónov eur, najvyššia jednorazovo darovaná suma dosiahla 100.000 eur. Celková výška pravidelných darov presiahla dva milióny eur, priemerný pravidelný dar sa pohyboval v hodnote 16,62 eura a najvyšší prichádza vo výške 2000 eur.