Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Ľudia vlani darovali organizáciám viac ako 6,6 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Najviac podpory od ľudí išlo do mimovládnych organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi.

Bratislava 28. februára (TASR) - Ľudia minulý rok cez systém Darujme.sk darovali viac ako 6,6 milióna eur. Najviac podpory od ľudí išlo do mimovládnych organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. Finančná podpora prišla od viac ako 70.000 jednotlivcov a firiem. TASR o tom informovala manažérka Darujme.sk Zuzana Behríková.

"Aj keď najviac financií posielajú darcovia na priamu pomoc ľuďom v núdzi, nezabúdajú ani na podporu ľudských práv, lepšiu vymožiteľnosť spravodlivosti, boj proti korupcii, ochranu prírody, zachovanie kultúrneho dedičstva, komunitné aktivity, dostupné vzdelávanie a veľa ďalšej potrebnej práce, ktorú organizácie celoročne robia," uviedla Behríková.

Ozrejmila, že darcovia pri darovaní cez internet uprednostňovali jednorazové finančné príspevky, ale stále častejšie podporujú organizácie aj dlhodobo a pravidelne. Prostredníctvom jednorazových príspevkov darovali viac ako štyri milióny eur, pričom priemerná hodnota daru bola 49 eur. Zároveň pravidelné mesačné dary dosiahli výšku takmer 2,5 milióna eur a tvorili 37 percent z celkovej získanej sumy. Priemerný pravidelný dar sa pohyboval vo výške 16 eur.

Behríková ozrejmila, že darcovia vlani prispievali aj v krízových situáciách v zahraničí, ako boli napríklad zemetrasenia v Turecku, Sýrii a Maroku. "Aj keď darcovia a darkyne podporia nečakanú krízovú udalosť, neznižuje to ich podporu pre mimovládne organizácie na Slovensku v témach, na ktorých im záleží," doplnila.