Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľuďom pomáha vláda málo, zhodli sa mimoparlamentné strany

Na archívnej snímke predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Foto: TASR Pavol Zachar

Rozdielne názory majú politici na embargo na dovoz energetických nosičov z Ruska.

Bratislava 8. mája (TASR) – Občanom najviac zasiahnutým prudkým zvyšovaním životných nákladov pomáha slovenská vláda málo a pomoc nie je adresná ani komplexná. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike sa na tom zhodli predsedovia mimoparlamentných strán KDH, SNS, Aliancia a Dobrá voľba a Umiernení.

"Mám pocit, že robíme nezmyslené plošné opatrenia, ktoré niektorí ľudia nepotrebujú a pre tých, ktorí ich potrebujú, je to málo," povedal predseda strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker. Pokiaľ by sa objem pomoci rozdelil adresnejšie, vzrástla by podľa Druckera v konkrétnych prípadoch aj jej výška.

Predseda KDH Milan Majerský by dal na každé dieťa daňový bonus vo výške 100 eur, čo by podľa neho dostatočne pomohlo zvládnuť zvýšené životné náklady v rodinách. Upozornil, že výber dane z pridanej hodnoty sa oproti predpokladom v tomto roku výrazne zvýšil aj pre rastúce ceny, no vláda na pomoc ohrozeným skupinám vyčlenila iba 260 miliónov eur. "Vláda mohla prijať progresívne riešenie na to, aby pomohla všetkým ohrozeným skupinám. Pomáha málo," myslí si Majerský. Predseda KDH pripomenul, že v Česku napríklad pre infláciu výrazne valorizovali dôchodky už počas roka.

Bývalý predseda Národnej rady (NR) SR a predseda SNS Andrej Danko kritizoval súčasnú koalíciu za zrušenie niektorých opatrení, ako napríklad zníženie dane z príjmu pre živnostníkov či zrušenie bankového odvodu. Vláda podľa šéfa SNS nesystémovo minula 12 miliárd eur. "Ja by som podporil to, čo dôchodca potrebuje. Nákup liekov, kúpeľné pobyty," povedal Danko.

Krisztián Forró (Aliancia) upozornil, že v rámci pomoci treba myslieť na všetky kategórie zasiahnutých skupín. Strana by podľa neho podporila výrazné zníženie dane z pridanej hodnoty na energie o dve tretiny. Toto opatrenie by podľa neho pomohlo napríklad aj podnikateľom či samosprávam.

Rozdielne názory majú politici na embargo na dovoz energetických nosičov z Ruska. Drucker a Majerský sú za čím skoršiu diverzifikáciu dovozov ropy a plynu. Danko by bol v tomto smere opatrnejší a chce udržať dobré vzťahy aj Ruskom, podobne, ako sa o to pokúša Maďarsko. Forró si myslí, že treba pracovať na tom, aby Slovensko nebolo závislé od jedného dodávateľa. Zároveň však upozornil, že solidarita v EÚ nie je neobmedzená a podobne ako minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si Forró vie predstaviť aj platbu za ruské energetické suroviny v rubľoch.